Domácu neporaziteľnosť si držíme aj naďalej

06.11.2018 12:35

ŠK LIDO Prírodovedec  - Fatpipe Snipers Bratislava         9:6 (3:3, 3:1, 3:2)

Kanadské body:  Slezák 2+2, Gažík 3+0, Paulikovič 0+3, Gálet 1+1, Dida 1+0, Pagáč 1+0, Ringer 1+0, Bačinský 0+1, Pollák 0+1, Vico 0+1

Strely  - 27:21

Vylúčenia - 5:3

 

    Dlho očakávané Bratislavské derby malo veľké nároky a hráči na oboch stranách aj diváci sa naňho tešili už od vydania rozpisu zápasov súťažného ročníka. V sviatočný štvrtok si na zápas našlo cestu vyše 200 divákov pripravených povzbudiť svoj celok a celý zápas bolo v hale niekoho počuť. Strelecký účet si otvorili hostia, ktorí sa presadili zásluhou smrteľne presného bekhendu Bangu, ktorý nachytal Veningera na hruškách. Rovnako na hruškách však nachytal Davida Vagaského aj kapitán René Slezák strelou od mantinelu v štvrtej minúte. Veninger mohol ísť do zelovocu aj v 5. minúte, keď do odkrytej brány zakončoval situáciu 2 na 1 Roziak. „Hostia“ odskočili na rozdiel dvoch gólov v 16. minúte, keď sa ako blesk z jasného neba objavil pred bránou Lipčák a na dvakrát dotlačil loptu do Liďáckej brány. Vývoj zápasu sa nepáčil najväčším bavičom v tíme, a tak ešte do prestávky skórovali Ringer a po „ťukačke“ aj Slezák.

                V druhej tretine už po 31 sekundách poslal Snipers opäť do vedenia Banga, keď čudesne odrazená lopta doskákala až za chrbát Veningera, ktorý v tomto momente dozbieral posledné hrušky v sade. O dve minúty na to však ukázal svoje individuálne schopnosti Slezák, keď prešiel cez trojicu brániacich Sniperákov a poslal loptu pred odkrytú bránu osamotenému Gažíkovi a ten sa nemýlil. Od tohto momentu už Liďáci nedopustili žiadne manko a do konca zápasu iba viedli. Gól na 5:4 strelil Marek Dida zo situácie 2 na 1, na 6:4 a začiatkom tretej tretiny na 7:4 zvyšoval Gažík, keď v prvom prípade bol na správnom mieste po strele Paulikoviča, ktorú dorazil a v druhom opäť ťažil z vysoko efektívnej a efektnej prihrávky Slezáka, ktorá sa vyznačovala hastagmi #zadovka, #nolook a #doprazdnej. Týmito dvoma gólmi skompletizoval Gažík svoj prvý hetrik v živote a zamotal hlavu pokladníkovi Dobrovodskému, ktorý musí hľadať zdroje na vyplatenie odmeny.

                V prestávke po druhej tretine David Vagaský neuniesol vývoj zápasu a odniesla si to stolička podávača lôpt a do tretej tretiny tak nastúpil druhý brankár Snipers, Kodaj. Toho už v druhej minúte privítal spomínaný Gažík, začiatkom ôsmej minúty mu poslal pozdrav aj Pagáč, keď sa držal pravidla „Keď nevieš čo s loptou tak vystrel!“.  Stav 8:4 už bol rozhodujúci. Oranžovo-čierni skúšali už 5 minút do konca hru bez brankára, no prinieslo im to ovocie až v samom závere, keď vylúčenie Ringera potrestal Slušný a 35 sekúnd pred koncom znížil po štandardnej situácii Bujna, no k tomuto gólu mu tiež pomohol teč Paulikoviča. Gólovú bodku dal do prázdnej brány Gálet.

Bratislava teda od čias zápasov Dragons - Hurikán zažila opäť to pravé derby. Napriek tomu, že išlo o zápas základnej časti, tak si tímy nič nedarovali a už teraz sa určite tešia na odvetu.

Potešilo: výhra, individuálne výkony, taktické zvládnutie zápasu, penalty kill

Sklamalo: slabší úvod do zápasu, zbytočne inkasované góly 5 a 6, zranenie Dominika Žilku

 

S mikrofónom za florbalom, strelec hetriku Ondrej Gažík:

„Derby o Bratislavu so všetkým čo k tomu patrí. Myslím si, že každý hráč, ale aj divák si tento zápas užil. Aktívnejšie začali hostia a po našich chybách boli dvakrát vo vedení o dva góly. Som rád, že v takejto situácii sme ukázali charakter mužstva a prvky, na ktorých týždeň čo týždeň trénujeme. S pribúdajúcimi minútami sme začali využívať aj my naše šance a dostali sme sa do vedenia o štyri góly. Veľmi nám pomohla aj päťminútová presilovka. Snipers sa snažili ku koncu poslednej tretiny zápas zdramatizovať, keď sa im podarilo streliť ešte dva kontaktné góly, ale chvalabohu sme drámu už nepripustili a skúsene dotiahli zápas do víťazného konca. V šatni vládne spokojnosť, keďže v jednom týždni sú na programe 3 zápasy a dokázali sme v každom bodovať naplno a všetky body ostali v našej Elán Aréne. Teraz máme dostatok času na pokračovanie v našej tvrdej práci, aby sme boli stopercentní aj v ďalších zápasoch.“

 

ŠK Lido Prírodovedec - FBC Young Arrows Spišská Nová Ves      5:3 (2:0, 2:1, 1:2)

Kanadské body: Lelák 2+0, Rieger 1+0, Ringer 1+0, Vico 1+0, Dida 0+1, Gálet 0+1, Pagáč 0+1, Varga 0+1, Vnuk 0+1

Strely  - 27:21

Vylúčenia - 0:4

 

        Po atraktívnom štvrtkovom zápase prišiel v nedeľu na rad súper zo Spišskej. Divácka kulisa sa zredukovala o viac ako 75%, no prítomní určite ľahký zápas nečakali. Priebeh prvej tretiny bol pomerne jednoznačný, keď sa zdalo, že Spišiaci ešte cestujú a hrozili iba v prípadoch, kedy Liďáci fatálne individuálne zlyhali. Skóre otvoril nahrávač  Richard Lelák po nahrávke Pagáča. Liďáci mali šancí ako maku, no trafiť sa medzi tri tyče nedokázali. Podarilo sa to až Riegerovi v 14. minúte. Tesne pred koncom prvej tretiny bol vylúčený Slezák. Našťastie nie náš. Ten už dal dávno zabudnúť na časy, kedy bol lídrom súťaže o žltý dres a pod lodivodom Bluskom „seká“ iba dobrotu =) Presilovku sa nám však využiť nepodarilo.

        V úvode druhej tretiny sa presadil Ringer a vzápätí na to znižoval Koščo. Okrem toho však mala tretina prakticky rovnaký obraz ako prvá. Liďáci zvonili ako na zvonici a bránu triafali asi tak, že keby sa na florbale dávalo trestné kolečko za každé minutie terču ako na biatlone, tak by sme behali ešte doteraz. Východniari sa trochu prebrali, no svoje šance nedokázali premeniť. V polovici tretiny stiahol tréner Bluska z hry Slezáka a Gažíka, aby sa do ďalších bojov nezranili a šancu dostali Bednárik s Martišovičom. Liďáci dostali možnosť  hrať presilovku, keď za nedovolené vrážanie išiel opäť sedieť fejkový Slezák. Spišskej však nestačilo a pri vylúčení si vyžiadali premeranie hokejky Gáleta. Skúsili, nevyšlo, išli do troch. Presilovkové trápenie mravenečníkov však pokračovalo a počas dvoch minút hry 5 na 3 sa nedostali do vážnejšieho ohrozenia súperovej brány. Na 4:1 zvyšovali ofenzívne ladení beci Lelák s Vnukom, ktorí sa v zápase neraz dostali na pozíciu krídel. Peknú krížnu prihrávku vymyslel Viktor Vnuk a Lelák sa ležérnym tečom opäť zapísal do štatistík. Priblížil sa tak k pomeru góly/asistencie svojho soka z Nižnej, Matúša Medža. Bude zaujímavé sledovať, či sa Riško zaradí medzi legendy ako Miki Mikolaj, Matúš Medžo, Jozef Letaši či Marek Krchňák. Tretinu nedohral Paulikovič, ktorý po došvihu do píšťaly ostal ležať v bolestiach na striedačke a minul všetok chladiaci sprej. Aj s ľadom.

V poslednej tretine Liďáci  čakali, že sa Spišská dorazí sama, no nestalo sa. Šance zostávali ďalej nepremenené, chyby v obrane sa kopili. Ďalšia presilovka ostala nevyužitá. V polovici tretiny bolo zníženie zo strany Spišskej na spadnutie, a tak sa aj stalo zásluhou Balla. Pokoj na Liďácke hokejky však opäť vniesol po akcii 3 na 1 výborne hrajúci Vico. Spišská už iba korigovala na konečných 5:3.

 

Potešilo: disciplinovanosť, výhra

Sklamalo: desiatky nepremenených tutoviek, poľavenie v poslednej tretine, presilovky

 

Florbalové ozveny, Roland Bluska po zápase:
„...keby niektorí mali dlhé vlasy, tak by si dnes človek ani nevšimol, že nie je na ženskej extralige...“

 

S mikrofónom za florbalom, muž zápasu Michal Vico:
„Prvú tretinu sme nastúpili do zápasu tou správnou nohou, dominovali sme vo všetkých herných činnostiach avšak kvôli našej nízkej efektivite v zakončení sme strelili len 2 góly. Súper nám bol stále na dostrel a po individuálnych chybách nám často hrozil rýchlymi protiútokmi, ktoré sme s veľkou pomocou brankára ubránili a zápas sme dotiahli do víťazného konca.“

 

Z „NHL týždňa“ sme vyťažili maximálny bodový zisk a Elán Aréna, resp. Dom Športu ostali nedobyté. Najbližší víkend majú extraligisti voľno. Ďalší, ktorí sa pokúsia dobyť náš domovský stánok sú hráči z 1. FBC Florbal Trenčín, ktorí sú v tabuľke len bod za nami, a tak pôjde o 6-bodový zápas! Príďte nás podporiť do Elánu 17.11. o  14:00!

 

Autor: Pavol Veninger
Foto: Michal Tarabík (pre facebook Snipers Bratislava)