Nižná to nevydržala až do finále vol. 1

13.03.2019 19:16

    JE TO TU!!! Play-off klope na dvere. “Mravenečníci” z Lida sa stretnú so spriazneným klubom z Nižnej v derby štvrťfinálovej sérii. Možno sa pýtate, ako môže byť derby medzi klubom z Bratislavy a z ďalekej Oravy. Poďme si teda predstaviť vzájomnú históriu.

    Prvý vzájomný zápas sa datuje do sezóny 2012/2013. Lido a Nižná nastúpili v tejto sezóne do súťaže M1 v úplne odlišných pozíciach. Lido do tejto M1 zostúpilo z extraligy, naopak Nižná postúpila z regionálnej súťaže. Keďže až takto ďaleko nesiahajú štatistiky zväzu, tak sa musíme spoľahnúť na pamäť autora. Tá hovorí, že vtedy sa hralo dvojkolový systémom a na prvé dvojkolo sme cestovali do legendárnej haly v Tvrdošíne.

    Poobede nás čakal oriešok v podobe chlapcov z klubu s ktorými sme sa teda stretli prvý krát. Veľa sme o nich nevedeli, čo to prezradil akurát, veľmi typicky preňho, Martin Mokošák: "Chlapci, tá Nižná … to sú všetko mladí chlapci, ktorí minulý rok iba začali hrať M2 a nie sú zvyknutí prehrávať. Sú šikovní, ale to nemôže byť súper pre nás. Tí musia lietať." Tak lietali. :D Ale lietali lepšie, ako sme čakali a výsledok 5:4 pre domácich dával tušiť zárodok novej rivality. Ako sme zápas videli vtedy sa môžete dočítať na historickom linku.

Z aktuálneho kádra “Mravenečníkov“ si toto obdobie boja o postup do extraligy a tieto zápasy pamätajú akurát brankárske stálice Pavol Veninger a Daniel Dobrovodský. Z kádra Nižnej je tých hráčov viacej … napríklad jediný brankár, ktorý chytá hokejkou Matúša Staroňa (tiež brankár – náhoda? nemyslíme si). Ďalej Tomáš RegulyMatúš MedžoPatrik Bachan či Tomáš Šroba. Kto sa tu nenašiel borci, čakáme vašu reakciu v komente :P

Potvrdenie tvrdenia, že Matúš Staroň naozaj chytá s hokejkou...

 

    Celú sezónu 2012/2013 sa oba tímy pohybovali na vrchných priečkach tabuľky. Odveta bola na programe večer o šiestej v Šali.  Vtedy v zápale boja nezabudnuteľný Marek Ferianc alias „Hroch“ povedal: "Chľapci takto chcete hrať? Aj my tak vieme a potom tu budete lietať ako poľená!" A tie poľená z Ľida vyhrali v napínavom zápase 11:9. V sezóne skreslenej zápasmi s B-tímami popredných extraligových tímov sa Nižná dostala do baráže o extraligu, zatiaľ čo Lido pokazilo záver a postup resp. baráž nám ušla tesne. V lete utužovali Liďáci a Nižňanci priateľstvo na legendárnom letnom turnaji TS Cup.

    Na sezónu 2013/2014 si pamätá už aj štatistický portál SZFB a preto môžeme s určitosťou povedať, že sme v prvom vzájomnom zápase sezóny, opäť v Tvrdošíne, dostali od Nižnej latu. Na vlastnej koži sme tak spoznali ehm ... „špecifické“ podmienky v tejto hale. :D

    Na nemenej „špecifickom“ povrchu sa odohral aj druhý vzájomný súboj v sezóne. Na našej domácej pôde, na legendárnom Šturáku. A to už bolo derby remeň. Pred návštevou kola sme tento krát zvíťazili po skvelom obrate z 3:7 my, tesne 9:8. Celú sezónu sme bok po boku okupovali prvé dve priečky tabuľky a s prehľadom a predstihom postúpili do extraligy, kde momentálne bojujeme už piatu sezónu po sebe.

    Toľko k prvopočiatkom rivality a kamarátstva medzi týmito dvoma spriaznenými klubmi. V ďalšej časti sa môžete tešiť na prestupové ságy, kráľovský gambit trénera Mészarosa a .... farizeja, či farizejov? :-O

 

Autor: Daniel Dobrovodsky

Foto: Facebook FBK Nižná