Rozdiel v zakončení rozhodol o výhre Tsunami

05.10.2020 15:01

Kanadské body: Nôta 3+0, Bačinský 2+0, Maňkoš 0+2, Beriac 0+1 (v našich srdciach však 0+2)

                Takmer sa opakovala história z marca, keď sa pred plánovanými zápasmi play off medzi Tsunami a Lidom zastavil športový svet a tímy ostali doma. Tento krát tímy ešte v utorok nevedeli, či tomu nebude tak aj teraz, no našťastie nebolo a všetci si tak prišli na svoje. Špecifickú príchuť mal zápas pre Viktora Vnuka, ktorý prvýkrát v živote nastúpil v súťažnom zápase proti svojmu materskému klubu. Celý zápas vysielalo Tsunami cez stream, ktorý nájdete tu.

 

Florbalové ozveny, Roland Bluska:
„Skackajúca lopta, je najväčší nepriateľ slovenského obrancu!“

 

                Zápas začal gólovou šancou Tsunami, keď hneď z buly zakončoval Kubaský a Kovaľ na dvakrát dorážal, no našťastie sa mu nepodarilo prepasovať loptu za Veningerov chrbát. Čo sa však nepodarilo v úvodných sekundách, tak sa podarilo v 99. sekunde, keď pohotovo takmer z polovice ihriska zakončil Paták a nachytal Veningera. Zápas bol napriek úvodným šanciam Tsunami vyrovnaný. Ofenzívne zámky sa vytvárali na oboch stranách, no bez gólových šancí. Tá prišla až v 10. minúte, keď prihrávku vzduchom zachytil Beriac, posunul na Bačinského ten umne vyriešil 1 na 1 proti fakeovému Dobrovodskému a z brejku chladnokrvne vyrovnal. Šance na Liďáckej strane sa kopili, no zakončenie zaostávalo za očakávaniami. Bohužiaľ, v čase 13:11 sa Kubaský pri zakončení netrápil a po krátkej narážačke poslal mravenečníkom jeden pozdrav pod brvno. O tri minúty ho napodobnil podobnou strelou Paták, keď  zo štandardky mal dostatok priestoru pokojne zakončiť.

                Domáci si prestávku medzi tretinami predĺžili viac, ako by sa patrilo, čo rozhodcovia ocenili dvomi minútami, no oslabenie zvládlo Tsunami lepšie ako Lido zvládlo presilovku. Ďalej však tempo diktovali poväčšine hostia, akurát elitná formácia domácich 3K dokázala využiť zaváhania v rozohrávke bielych a na dlhé sekundy ich zavrieť v obrannom pásme. Jedno také zaváhanie premenil zabudnutý Kubovič pred bránou a z tesnej blízkosti nemal problém zvýšiť na rozdiel troch gólov. O 20 sekúnd dal futbalovú šmýkačku proti lopte Šmajda, čo rozhodcovia ocenili vylúčením za hru na zemi a tento krát liďácka presilovka slávila úspech. Dôraz pred bránou ukázal Bačinský a na niekoľký pokus dopinkal loptu až do siete - 4:2. Studenú sprchu však dal už o 40 sekúnd Paták, keď z nevinnej akcie skompletizoval hetrik. V divokej pasáži hry prišiel rad opäť na liďácku stranu a na rozdiel dvoch gólov nás priblížil Lukáš Nôta, ktorý stál na konci peknej akcie Maňkoša Gažíka. Tlak sa stupňoval, domácim nepomohlo ani vylúčenie Juricu v čase 12:21, avšak mini súboj special tímov sa im podarilo ustáť. 3 minúty pred koncom tretiny si na polovici zahrali pinball Beriac s Vnukom, no o 30cm vlasatejší Púchovčan má konkurenciu v podobnej disciplíne iba s niekoľkými hráčmi na Slovensku, takže muži v bielom išli do brejku, Teo prihrával pred bránu Nôtovi a ten sa opäť zo svojej kancelárie nemýlil. Posledné minúty visel vyrovnávajúci gól vo vzduchu, ale opak bol pravdou. 33 sekúnd pred koncom našiel po vzduchu Kovaľ Kubaského a ten z ťažkej pozície upratal loptu do vzdialenejšieho vinkla. V posledných sekundách ešte prejavil snahu o zníženie kapitán Pagáč, no ostalo to akurát pri narazení na konštrukciu brány od Šmajdu a jedinou odmenou mu bolo, že po dlhých sekundách sa dokázal postaviť a odísť po vlastných.   

                Posledná tretina námorníkov bolela čoraz viac aj fyzicky, ale aj vizuálne. Festival nepremenených šancí pokračoval. Niekoľkými peknými zákrokmi sa blysol aj Haba. Domáci udreli opäť zásluhou Bangu v 7. minúte, ktorý trafil skackajúcu loptu v skrumáži pred bránkou - 7:4. Životný večer mal Paták, keď svoj štvrtý gól v zápase vešal po Jakubíkovom zachytení Maňkošovej prihrávky. Kto sleduje florbal vie, že 4 góly za 7 minút nie je nič nereálne, no skúsený tím domácich nenechal nič na náhodu a Liďáci mali problém presadiť sa cez modré bloky, ktorých súčasťou bol tradične aj Viktor Vnuk. Ten si dokonca aj vychutnal ako posledný hráč napádajúceho Miša Vica, ale z úcty Michalovi vám neprezradíme, v ktorej minúte streamu sa ho Viktor pýtal, či to má rád s horčicou, alebo s kečupom. Jediný komu sa nakoniec podarilo presne zamieriť bol Rimavsko-Sobotský fenomén Lukáš Nôta. Ten ťažil opäť z práce napádajúcich spoluhráčov Beriaca s Bačinským, ktorí poslali loptu na Maňkoša, ten priťukol Noťasovi a konečných 8:5 bolo na svete.

 

Potešilo: konštantná hra počas celého zápasu, prestrieľanie súpera

Sklamalo: slabá koncovka, 5 vstrelených gólov v 4. zápase za sebou, slabšia fyzická hra

 

S mikrofónom za florbalom, Viktor Vnuk (pre szfb.sk):

„Myslím si, že prvá tretina bola z našej strany super. Hrali sme kolektívne, posúvali sme si loptičku. V druhej časti už to bolo horšie, nechali sme sa zatvárať, súper hral osobnú obranu. Cez prestávku sme si povedali, že sa treba vrátiť k hre z prvej časti, čo sme aj splnili a preto sme tento zápas vyhrali.“

 

S mikrofónom za florbalom, Pavol Veninger (poslané pre szfb.sk):
„Zápas rozhodli maličkosti. Nejaká premenená šanca navyše, možno nejaký zákrok navyše.  Zápas to bol vyrovnaný, no Tsunami vyhralo vďaka lepšej efektivite. Bodov síce zbierame menej ako by sme chceli, no hráme dobre a verím, že je iba otázka času, kedy to zlomíme.“

 

Po štyroch kolách teda ostávame s tromi bodmi a v očakávaní, či sa odohrá ďalší víkend. Všetko sa však nasvedčuje tomu, že najbližšiu sobotu o 18:00 si zmeriame sily v televíznom zápase proti ATU Košice!

 

Autor: Pavol Veninger