Florko doma padlo

11.02.2019 13:46

FK Florko Košice – ŠK Lido Prírodovedec    7:8 (2:2, 2:3, 3:2, 0:1sn)

Kanadské body: Slezák 2+0, Ringer 0+2, Gažík 1+1, Pagáč 1+1, Bačinský 1+0, Vico 1+0, Žilka 1+0, Lelák 0+1, Paulikovič 0+1, Rieger 0+1 – rozhodujúci nájazd Paulikovič  

Strely – 0:0 =)

Vylúčenia – 0:1

 

    Na programe bol ďalší šesťbodový zápas. Tentokrát proti Florku Košice, s ktorým nás v tabuľke delilo presne 0 bodov. Sily sme si zmerali na parketách v Multihale na Alejovej. Súboj trenérskych persón Holovku a Blusku lepšie odštartovali domáci, keď využili dieru v obrane a Halás si s Veningerom skúsene poradil. Našťastie, naša odpoveď bola expresná, keď Žilka z 20m využil čiernu robotu nášho miláčika Gažíka, a zasadil loptu do ľavého vinkla Kohútovej brány. Liďáci dostali možnosť presilovej hry, keď Žilka opäť výborne vyviedol loptu až do gólovej situácie a Halás musel zatiahnuť ručnú brzdu. Presilovku využil Slezák po 30 sekundách, keď sa prebehol s loptou celou šírkou a zacinkal Kohútovi opäť na ľavú tyčku a dnu. Počas tretiny malo decentnú prevahu Lido, no zápas spĺňal parametre súboja štvrtého celku s piatym. Za prvých dvadsať minút sa menilo skóre už len raz, keď Florko využilo nekonsolidovanosť bratislavskej obrany a vyrovnalo.

              Úvod druhej tretiny vyšiel lepšie Florkáčom a za 89 sekúnd vyhrávali 3:2. Košičania sa však z vedenia netešili dlho. Po strele Gažíka sa najlepšie zorientoval Miško Vico (21) a ostávalo mu prekonať už len bránkovú čiaru. O necelé dve minúty však prežil gólovú radosť už aj GažíkPagáč ho našiel spoza brány a Gažík to opäť vešal na bližší. Tesne pred polovicou zápasu dostali domáci možnosť trestného strieľania, no Veninger perfektne vyčápal kvalitného exekútora trestných strieľaní Kátlovského, pri jeho kľučke do bekhendu, čomu sa v prestávke divil aj samotný Kátlovský. Šance sa vyskytovali na oboch stranách, ale misky váh vyrovnal niečo vyše dvoch minút pred koncom Grich. Správni Liďáci však vedeli, že pred druhou sirénou sa bude skóre meniť ešte raz. Z tesnej blízkosti sa po Ringerovej nahrávke presadil Bačinský.

              Kvalitný extraligový zápas v posledných 20 minútach mal teda zarobené opäť na drámu ako sa patrí. Liďácki skalní si museli dať utlmováky, lebo vedeli, čo ich čaká a chceli zápas dosledovať do konca. Trochu pokoja do duše im vniesol Pagáč, keď sa ocitol na dostrel brány, ale aj keď vyzeral s loptou najprv prekvapene, prekonal juniorského reprezentanta k pravej tyčke. S pribúdajúcim časom však Košičania cítili, že musia zvýšiť obrátky ak chcú v tomto zápase bodovať. V 8. minúte rýchlo zahrali štandardku a Veninger už lovil loptu zo sita. Nabehané kilometre hráčom pribúdali a Florkáčsky zámok za zamykal. Avšak ako to býva, z tlaku ťažili Liďáci. Situáciu 2 na 1 na trénerovu spokojnosť vyriešil Slezák, keď po zemi na vzdialenejšiu tyčku zvyšoval na rozdiel dvoch gólov. Tento stav však vydržal opäť iba niekoľko sekúnd, keď zobral zodpovednosť na seba Kátlovský a znížil na 6:7. Domáci tlak sa stupňoval, čo pramenilo do vyrovnávajúceho gólu Lukáša Blaška, ktorý prestrelil všetko čo mu stálo v ceste. V zvyšných minútach mali oba tímy šancu na skórovanie, Liďáci v posledných 20 sekundách dokonca dvakrát. Prišlo však na rad predĺženie.

              Hralo sa opatrne, ale ani jeden z celkov nechcel ísť do nájazdovej lotérie, no aj tak k tomu prišlo. Tam boli šťastnejší Liďáci. Za zmienku hlavne úspešný nájazd Dana Maňkoša, ktorý do zápasu nezasiahol pre zranenie, no keď sa lámal chlieb, tak s prehľadom dal košickému gólmanovi gól na sebavedomie pod ľavú ruku. Okrem neho sa dvakrát presadil Slezák a raz Paulikovič. Naopak, Veninger chytil v druhej sérii efektne L. Blaška a v 5. vystihol úmysel Halása. Dôležitý rozdielový bod si teda pripísali Bratislavčania.

 

Potešilo: výhra, srdiečko, nasadenie, efektivita, disciplinovanosť, sebazaprenie zranených a chorých hráčov

Sklamalo: priveľa individuálnych chýb, strata vedenia v 3. tretine

 

Florbalové ozveny, Dano Maňkoš vo vlaku po ceste do KE odpovedal na otázku, či bude so zranením hrať:

„Hej, pôjdem na nájazd. Inak ťažko. Dávam tomu maximálne 10 minút na rozcvičke.“

 

Dôležité body teda putujú do Bratislavy, aj keď ich mohlo byť viac. Rovnako ich však mohlo byť aj menej. Ďakujeme Košičanom za férový a vyrovnaný zápas. Situácia na 3.-5. mieste je naďalej veľmi tesná, keď na 3. mieste sídli ATU s 38 bodmi, na 4. Lido s 37 bodmi a nepopulárne piate miesto patrí zatiaľ nášmu sobotňajšiemu súperovi z Košíc.

 

Autor: Daniel Dobrovodský/Pavol Veninger

Foto: Facebook FK Florko Košice