Hitchcockova dráma so všetkým, čo k tomu patrí

17.12.2018 18:49

ŠK Lido Prírodovedec - FaBK ATU Košice              6:5 (2:2, 2:3, 1:0)

Kanadské body: Slezák 0+3, Gálet 1+1, Rieger 1+1, Dida 1+0, Gažík 1+0, Ringer 1+0, Vico 1+0, Žilka 0+1
Strely - 20:27

Vylúčenia - 0:2

 

                Šláger kola sa konal v ŠH Elán a vrabce (aj ten Miško) si o ňom šepkali už dlhšie. V úvode sezóny Liďáci podľahli ATU v Košiciach tesne 8:9, čiže im mali čo vracať. Priamy súboj o tretie miesto bol o to zaujímavejší. Ešte pred zápasom sa však stala vec na Slovensku nevídaná. Neznámy pán počas rozcvičky smeroval k stolíku a nikto nevedel, čo chce. Údiv však nedokázal skryť nik, keď pán povedal: „Dobrý deň, som zo Slovenskej antidopingovej agentúry.“ Vec v skutku nevídaná, no Lido v prvej polovici tabuľky zjavne púta pozornosť aj na tých najvyšších miestach  =). Chlapci sa teda rozcvičili, uzavreli stávky, či tréner Bluska bude na zápase do konca, a keď nie, tak kedy a za akého stavu odíde a išlo sa hrať.

                Úvod zápasu bol vyrovnaný, na Košičanoch nebolo vidno, že celý deň cestovali. V 7. a 11. minúte im dokonca dvojgólové vedenie vybavil Tokarský. Liďáci sa však nenechali rozhádzať a ďalej hrali tak, ako vedia. V 14. minúte sa ozvali IFF rozhodcovia z Ukrajiny, ktorí si pred blížiacou sa kvalifikáciou trénovali ťažšie zápasy a dvojgólového strelca Tokarského poslali na trestnú lavicu za sekanie. Liďáci v presilovke znížili na 2:1, keď po niekoľkých premárnených šanciach šikovne našiel spoza brány Gálet Vica a ten z malého bránkoviska prekonal Tureka. Oba tímy mali aj ďalšie šance na vstrelenie gólu, no brankári Turek a Dobrovodský sa nedali. „Vzrúšo“ prišlo až v poslednej minúte, keď boli hostia prísne vylúčení za nedovolenú vzdialenosť. Druhú presilovku v zápase sme využili tiež, ešte pred sirénou. Krásnym crossom na celú šírku ihriska našiel Slezák svojho parťáka Ringera a ten z prvej nedal lapajovi hostí šancu.

                Druhá tretina bola už od úvodu viac v našej réžii. V tretej minúte pohotovo zakončil Dida, keď sa k nemu dostala odrazená lopta od Riegera a lopta prešla až od súperovej siete. Tri minúty na to, potvrdil svoju povesť elitného nahrávača Slezák, keď z ťažkej situácie našiel na malom bránkovisku Gažíka. Mnohí si po posledných zápasoch možno myslia, že Gažík do prázdnej nedáva, ale Rudko sa zmenil. Rudko je strelec! Z malého bránkoviska bol Turek opäť prekonaný - 4:2. V polovici zápasu sme sa dostali do trojgólového vedenia, keď z rýchleho brejku Žilku ťažil Gálet, ktorý nešpekuloval a vymietol pavučiny v pravom hornom rohu. Zápas sa teda vyvíjal podľa našich predstáv a nenaštrbil to ani gól na 5:3 v čase 12:59. O čo sa však hostia pokúšali celú druhú tretinu, im vyšlo v posledných sekundách, keď 13, resp. 8 sekúnd pred druhou sirénou vyrovnali na 5:5. Boli sme tam kde na začiatku. V druhej prestávke rozdal tréner Bluska inštrukcie, postavil najlepších 14 hráčov a utekal. Utekal do nemocnice, aby bol pri narodení jeho prvej dcérky, ktorá sa vo chvíľach, keď sme my bojovali o body, drala na svet. Všetko dobre dopadlo, Rolo je tatko a má dobrú story do budúcna! Gratulujeme! Avšak, späť k zápasu.

                Košičania cítili, že ak chcú vyhrať musia bojovať. Tak bojovali. Väčšinu tretiny mali loptu na svojich hokejkách, bušili do obranných blokov Madison Square Elán čo to dalo, avšak precízna defenzíva okolo Dobrovodského pracovala na 100%. Ofenzívne ladenie hostí však prinášalo naše tutovky. Za zmienku stoja najmä brejky tohokolového dreváka Vlada Bačinského (aj tak ho máme radi =) ) a Didu, kde ich od gólu delil iba Turek, avšak v prvom prípade bol z toho field goal, v druhom ambasádor SK LIGY na päť (uhádni tajničku) za 10 bodov. Gól bol dlho na spadnutie, no stále nič. V posledných dvoch minútach sa diváci mohli „uhíkať“ až do záchvatu, no rýchlik Rieger to vyriešil. Zobral loptu na svojej polovici, došprintoval s ňou na dostrel, nešpekuloval a dal gól. Vybavené. ATU sa v hre bez brankára už nepresadilo. Liďáci tak historicky prvýkrát vyhrali nad ATU, teda pokiaľ si takí dinosaury ako Veninger pamätajú, tak to je po prvýkrát. Liďáci sa teda tešili viac ako zvyčajne. Z časti z historickej výhry, z časti z Rolovho životného míľniku, niektorí sa tešili, že si ich po zápase vybrali na antidopingové testy (naši drobčekovia Rieger a Vnuk) iní, že vyhrali tipovačku o to, kedy tréner odíde do nemocnice (Veninger). Mravenečníka po zápase dostala malá Izabela Blusková za to, že počkala aspoň tie dve tretiny, a že sa narodila zdravá =)
                 

 

Potešilo: narodenie Izabelky,  výhra nad ATU, široká škála strelcov, 100% presilovky, disciplína

Sklamalo: dva rýchlo inkasované góly na konci druhej tretiny
 

Florbalové ozveny, Michal Vico pred pokrikom v šatni:
„Renko, ocenil by som, keby si niekedy prišiel do tohto kruhu oblečený.“

 

S mikrofónom za florbalom, Roland Bluska:
"V týždni som mal v hlavne iba dve veci a to boli pôrod a zápas. veľmi som si prial aby sa neprekrivali. Našťastie som mohol byť na zápase dve tretiny. Myslím, že to chalanom pomohlo, ale vlastne som aj rád, že som na tej tretej nebol, lebo by som mal v ten deň dva pôrody (smiech)"

 

Každopádne, všetko sa to počíta, sme priebežne tretí a o týždeň nás čaká Hurikán. S poľutovaním však musíme povedať, že končí séria domácich zápasov a v Eláne sa predstavíme najskôr asi až v play off.

 

Autor: Pavol Veninger