KO-ŇA-RE odišli naprázdno

13.01.2019 20:56

ŠK Lido Prírodovedec – FBC Mikuláš Prešov        7:4 (2:2, 1:0, 4:2)

Kanadské body: Rieger 2+0, Slezák 0+2, Bačinský 1+0, Dida 1+0, Gažík 1+0, Pagáč 1+0, Ringer 1+0, Gálet 0+1, Veninger 0+1, Vico 0+1, Vnuk 0+1

Strely – 33:19

Vylúčenia – 4:3

 

Tohtoročný domáci zápas s Prešovom bol výnimočný. Nebol výnimočný preto, že by sme hrali na Dome Športu, alebo preto, že by nás bolo na súpiske 20. Výnimočný bol preto, že po vyše šiestich sezónach v hale chýbal Daniel Dobrovodský. Túto obdivuhodnú šnúru prekazila až svadba v Považskej Bystrici,  a tak sa po toľkých rokoch odohral zápas, ktorý Gutwasser a.k.a Danny G. nevidel na vlastné oči. Ako druhý brankár sa teda obliekol Jakub Král, ktorý okúsil extraligovú atmosféru a vyčaril úsmev na tvári pokladníkovi Slezákovi, ktorý už dlhší čas necítil „čerstvé mäsko“.

               Zápas začal vyrovnane, aj keď väčšie tutovky mali hneď od úvodu k dispozícii domáci, no Barnišin už od úvodu ukázal, že si miesto medzi tyčami zaslúži a 100%-né gólovky polapal. Napriek tomu sme sa dostali do vedenia v ôsmej minúte, keď výstavný „angličák“ strelil od polovice Rieger. Chvíľu potom však fauloval Maňkoš, no prvú presilovku sme ústali. Šance na skórovanie sa vyskytli na oboch stranách, no Barnišin aj Veninger boli pozorní. V čase 14:52 bol vylúčený Lelák a v Joščák v presilovke vyrovnal na 1:1. Vyše minútu a pól do konca poslal Prešov do vedenia rybár Petróci, keď jeho strelu tečoval Vico Veningerova šnúra zápasov so smolným gólov sa natiahla na...hm...veľa zápasov. Keďže Liďáci neradi prehrávajú, tak ešte pred sirénou sa nad Bačinským zniesol trénerov duch a strelou od súperovej striedačky vymietol pavučiny vo vzdialenejšom vinkli.

              Druhá tretina bola jasne v réžií domácich. Hra síce nebola bezchybná, avšak tvrdá a čistá hra priniesla úspech v podobe hernej dominancie. Za celú tretinu sa Prešovčania dostali k strele na bránu len trikrát a z toho jedna bola z dorážky. Za ten čas sme ale viac tlačili my, vyhrávali súboje a po akciách Sekerku, Ringera a presilovkách bola len otázka času, kedy Prešovská škrupina praskne. Stalo sa tak 128 sekúnd pred koncom, keď z boku prekvapil brankára hostí 170 centimetrový lišiak Pagáč, ktorý zápas odohral s teplotou, no na jeho výkone to vidno nebolo.

              V poslednom dejstve sa už po necelých troch minútach presadil Dida. Chvíľu na to, však Prešovčania po vypracovanej akcii znížili opäť, keď z diaľky strieľal Sikorjak a aj keď loptu Veninger vyrazil, tak vďaka „trafficu“ pred bránou sa odrazila do Leláka a do liďáckej siete – 4:3. O chvíľu hasil šancu hostí Slezák a išiel pikať na trestnú. Jeho spoluhráči oslabenie ubránili a on sa im ihneď po návrate odvďačil ziskom lopty, rýchlym brejkom a prihrávkou do prázdnej ekvilibristovi Riegerovi, ktorý sa nemýlil. O 21 sekúnd sme sa dostali do trojgólového vedenia, keď Veninger vyhodil loptu na krídlo Ringerovi, ten našliapal do brány tak, ako to poctivo trénuje na tréningu dal gól a doprial svojmu brankárovi asistenciu po nejakom tom piatku. Liďáci mohli náskok ešte zveľadiť, no ďalšie gólovky Leláka Slezáka pokryl Barnišin. Ešte raz sme zaplatili za nedisciplinovanosť Gáleta a koňare znížili na 6:4, no už sa žiadna dráma nekonala. Hra bez brankára gól už priniesla iba do prešovskej siete. Tú štýlovo rozvlnil Herr Gažík, od tyčky. Pár sekúnd do konca sa ešte prejavil ex-koňar Maňkoš, keď nahral Joščákovi na malé bránkovisko. Ako povedal Gabriel Mészáros: „Palo, ty si plával kraula ako ťa tam kúpal.“ Napriek tomu sa však Joščák zľakol a  po niekoľkosekundovom špekulovaní bránu prepálil.

 

Potešilo: široký diapazón bodujúcich hráčov, víťazstvo, fyzická hra

Sklamalo: smolné góly, slabá strelecká efektivita

 

Florbalové ozveny, Roland Bluska v prestávke medzi tretinami:
„...a keď budeš dávať takéto nahrávky, tak druhá liga sa hrá teraz v Malackách!“

 

Florbalové múdrosti, Daniel Maňkoš po 5. góle:
„O tom to je. Nedostaneš gól a potom dáš.“

 

Najbližšie sa Liďáci predstavia na pôde AS Trenčín, ktorý síce počas sezóny predvádza kolísavé výkony, no dá sa predpokladať, že proti nám sa predstaví už superhviezda svetového florbalu, brankár Tomáš Kafka, nová dvojka Gabriela Mészárosa =) Ak teda budete mať cestu, tak budúcu sobotu si na trenčiansky Ostrov určite nájdite cestu!

 

Autor: Pavol Veninger