Košice odišli z Elánu naprázdno

28.09.2016 19:34

ŠK Lido Prírodovedec - Florko Košice 6:3 (2:0, 3:2, 1:1)

Kanadské body: Letaši 4+0, Slezák 0+4, Paulikovič 2+0, Bencel 0+1, Gramblička 0+1

Strely na bránku - 26:37

Vylúčenia - 1:3 (+5 minút Letaši - Lido, 2+10 Kátlovský - Florko)

 

Minulú sezónu Liďáci utrpeli s Florkom dve tesné prehry a tie mali v pláne odčiniť v pokojný sobotný večer. Oba tímy nastúpili na zápas so značne omladenými kádrami a začal sa tuhý boj. Aktívnejšie začali domáci a už v 7. minúte krásne vysunul kolmicou Slezák nabiehajúceho Letašiho a ten si ešte krajšie jemným tečom prehodil Konečného v bráne, preskočil ho a poľahky jednou rukou poslal loptu do opustenej Florkáčskej svätyne - 1:0. To sa hosťom samozrejme nepáčilo, a tak začali aj oni viac ohrozovať Dobrovodského, avšak ten sa nenechal rozhodiť a istými zákrokmi držal svoj tím nad vodou. Liďákom jednogólové vedenie nestačilo a 16 sekúnd pred koncom pridal ďalší gól veterán Paulikovič. Po celodennej smene v práci nazbieral pred koncom tretiny dosť síl na to, aby sa z rohu predral až na os ihriska, odkiaľ vymietol pavučinu v ľavom rohu Konečného brány.

foto: Daniel Fehér

Všetkým bolo jasné, že Košičania neprišli do Bratislavy strácať body a druhá tretina sľubovala zaujímavé divadlo. Úvodný entuziazmus hostí však rýchlo schladil presnou strelou Letaši po nahrávke od Bencela - 3:0. V 9. minúte bol za hru mimo bránkoviska vylúčený Dobrovodský. Kto však čakal, že Florko v presilovke zníži, tak ostal určite prekvapený, keď v oslabení Slezák vybojoval loptu, poslal ju na Paulikoviča a ten najprv prešiel okolo Kátlovského, potom sa krásnou kľučkou zbavil Vašíčka a svoju dravú individuálnu akciu zakončil gólom po zemi k bližšej tyčke - 4:0. To bol pre vicemajstrov ten správny impulz a začali viac hrýzť a ohrozovať Dobrovodského bránu. Prvý presný zásah slávili v 13. minúte po strele Dávida Konečného. Rýchly pozdrav späť však poslali nezastaviteľní Slezák s Letašim, keď senický Joe Thornton dokonalým pasom poslal loptu na Jožka a ten v polovici zápasu zavŕšil hetrik. V 16. minúte bol Jožko Letaši vylúčený na 5 minút za hru vysokou hokejkou, keď nešťastne trafil po hlave protihráča pri prehadzovaní hokejky. Z presilovky ukrojili 2 minúty rozhodcovia, keď za sekanie poslali v 17. minúte na trestnú lavicu Kešeláka. Z horúcej päťminútovky  dokázali Košičania vyťažiť iba jeden gól z hokejky Lukáša Blaška. Zvyšok patrili obetavým obrancom a železným prstom Dannyho D.

V úvode tretej tretiny už po nespočetný krát dostal Dobrovovodský po prstoch, rozhodcovia konečne vyslyšali jeho prosby a udelili Kešelákovi dve minúty za sekanie. Presilovka Lida ale zostala nevyužitá a hostia sa drali za znížením stavu. Keby lopty boli olovené guľky, tak Danielovi Gutwasserovi, Mosnému, Bencelovi a ďalším by nestačili ani nepriestrelné vesty. Keď už bol gól v našej sieti na spadnutie, tak sa prejavila schopnosť jedného z našich najskúsenejších hráčov. Jožko Letaši sa po pravom krídle vybral na útočné skusy a nenápadná akcia od mantinelu skončila rozvlnením siete za Konečného chrbtom. Táto gólová jedovka bola posledným klincom do rakvy. Hostia to síce skúšali ďalej, avšak  Lido hralo v defenzíve veľmi umne a obetavo, a tak Florko zo záverečného tlaku vyťažilo už iba jeden gól. Záver zápasu bol hektický, plný emócii. Našťastie, tento krát sa netlačili na trestnej lavici domáci. Posledné minúty sme si už postrážili a získali tak cenný skalp aktuálneho vicemajstra.

Potešilo: aktívna hra, srdiečko, takmer 92% úspešnosť Dobrovodského, iba 3 inkasované góly, zodpovedné plnenie svojich úloh, taktické zvládnutie zápasu, blokovanie striel

Sklamalo: relatívne zbytočné vylúčenia

 

Florbalové ozveny:

Pavol Veninger po 4. góle Jožka Letašiho: „A on bude vyplakávať, že už nechce hrávať..."

René Slezák po treťom góle Jožka Letašiho: „Zarobil si si z kasičky.“... o pár minút Jožko Letaši po 5-minútovom vylúčení: „Tak to môžem do kasičky rovno vrátiť.“

 

 

ŠK Lido Bratislava - Žltý sneh Košice 10:4 (2:0, 3:3, 5:1)

Kanadské body: Letaši 2+1, Lelák 1+2, Žilka 1+2, Bencel 2+0, Mosný 0+2, Slezák 1+0, Šimon 1+0, Valaštín 1+0, Vnuk 1+0, Gramblička 0+1, Paulikovič 0+1, Rieger 0+1

Strely na bránku – 26:19

Vylúčenia - 2:0 (plus 2+10 Slezák - Lido, 2+10 Kováč - Košice)

 

Na nedeľné popoludnie bol pre námorníkov pripravený súper z iného súdka - nováčik Žltý sneh. Ak sa chceli Liďáci predrať na špicu tabuľky, tak museli pozíciu favorita zvládnuť. V zostave sa predstavil už aj Domino Žilka, ktorý po prílete z Toronta aj napriek časovému posunu a únave z cestovania prišiel pomôcť svojmu tímu už na nedeľňajší zápas po tom, čo v sobotu už fandil na tribúne ešte so zaľahnutými ušami z lietadla.

foto: Karin Grambličková

Strelecký účet v extralige si otvoril Viktor Vnuk už po 117 sekundách hry. Úroveň našej hry začala postupne klesať, no napriek tomu boli prieniky do obrany pravých Rangers veľmi zriedkavé a Veninger nemal v bránke takmer žiadnu robotu. Z útočného ťaženia sme v prvej tretine dokázali využiť  ešte jeden gól po „plachte“ Leláka. Po nepresvedčivej prvej tretine sa pobrali Liďáci do šatní s dvojgólovým vedením.

Druhá tretina bola pre fanúšika florbalu zlým snom. Mravenečník Žilka sa síce zvýšil vedenie na 5:1, no z predvedenej hry na oboch stranách musel byť sklamaný aj neznalý divák. Keď naviac začali Liďáci strácať lopty v kritických oblastiach ihriska a kopiť chyby, hostia sa neponúkali a začali pomaly ukrajovať zo 4 gólového manka. Do konca tretiny sa im podarilo znížiť na 5:3 a to najmä kvôli vlažnému prístupu domácich, ktorí sa už videli pri kofole a sledovaní večerného semifinále svetového pohára Švédsko - Európa. V prestávke si však všetci uvedomili, že nikto nie majster sveta (okrem Renčiho, ktorý zdvíhal nad hlavu pohár z juniorských MS v hokejbale ako nám stihol pripomenúť) a zápas sa sám nevyhrá. Po taktických pokynoch od trénera sa vybrala družina Andreja Mosného definitívne zbúrať akékoľvek nádeje Košičanov na bodový zisk.

foto: Karin Grambličková

Jediné čo sa však v úvode tretiny búralo bol náš obranný blok, keď už po 9 sekundách bolo zásluhou Kováča 5:4. To definitívne nezniesli oči Gabriela Mészárosa a v úvode tretiny si musel ísť dať novú sadu šošoviek, pretože tie staré už toho asi videli dosť. Do kľudu sa domáci dostali defintívne až v polovici tretiny. Od 50. Do 53. minúty sa postupne presadili Letaši, Slezák a Bencel. Letaši so Slezákom klasicky krosmi cez celú šírku ihriska a následnou strelou, Bencel bol zakončovateľom akcie tic-tac-toe, ktorej hlavným režisérom bol Andrej Mosný a dar od Boha Rasťo sa pred odkrytou bránou nemýli. Razom bolo 8:4 a prakticky vymaľované. Atletickú vsuvku zabezpečil Renči Slezák, ktorému bolo ľúto, že má viac bodov ako trestných minút, a tak svoj gól oslávil na Jana Železného a predviedol nádherný pätnásťmetrový hod hokejkou na vlastnú polovicu. Našťastie, do kože sa nezmestil ani hosťujúci Kováč, a tak si mal Renči s kým pokecať pri odpykávaní osobného trestu za nešportové správanie. Posledné slovo mali Valaštín a dorastenec Šimon. Valaštín nekompromisne upratal ku tyčke nahrávku od Grambličku, Peter Šimon svoj prvý extraligový gól venoval svojej priateľke Barborke Boháčovej =). Vďaka zlepšenému výkonu v poslednej desaťminútovke zostali aj tentokrát tri body doma a Lido bude minimálne týždeň tróniť na špici extraligovej tabuľky.

 

Potešilo:  10 vstrelených gólov, zlepšený výkon v tretej tretine

Sklamalo: podcenenie zápasu, priveľa lacných strát lopty, nedisciplinovanosť

 

Florbalové ozveny:

Tréner: „Chce to čím skôr rozhodnúť.“ René: „Tak to daj na dve nech som tam stále.“

„Ten Čepeľ z Košíc to je brat Čepeľovej, on je tenistický tréner.“ (slečna zo zapisovatľského stolíku)

 

Šesťbodový víkend posunul Liďákov na priebežné čelo tabuľky, čo tu ešte po štyroch zápasoch pravdepodobne nebolo. Ďalšie zápolenie bude opäť v Bratislavskom prostredí, keď si námorníci odskúšajú svoje schopnosti na rozbúrenej Tsunami v Záhorskej Bystrici v sobotu o 19:30. 

 

Autor: Pavol Veninger