Lido na východe sympaticky, no iba s jedným bodom

21.02.2016 18:17

Lido sa na valentínsky víkend predstavilo na palubovkách lidrov tabuľky ATU Košice a Florko Košice. Napriek dobrým výkonom nedokázalo zvíťaziť v ani jednom zápase.

 

ATU Košice – ŠK Lido Prírodovedec 9:4 (2:0,4:2,3:2)

Kanadské body: Günther 1+1, Pagáč 0+2, Žilka, Paulikovič, Santer 1+0, Slezák 0+1 

Strely na bránku – 32:34 (11:11,12:8,9:15)

Vylúčenia – 3:3 +Pažák (ATU) 5 min za hrubosť a Slezák (Lido) 10 min za nešportové správanie

využitie – 0:0

 

Zápas druhého s tretím začal vo svižnom tempe. Oba tímy aktívne a vysoko napádali a vytvárali si šance. Brankári Turek a Veninger boli ale veľmi pozorní. To platilo až do záveru prvej tretiny, keď sa domáci zásluhou Kerekeša a Pažáka ujali dvojgólového vedenia.

Podobný obraz hry pokračoval aj v druhej tretine. Na gól Pelegrína bleskovo odpovedal Žilka, ktorý zaujal miesto v prvej obrane po odišlom Lelákovi. Domáci sa v rozmedzí 29. a 32. minúty presadili po chybách v rozohrávke hostí až trikrát a za stavu 6:1 tréner musel reagovať oddychovým časom a stiahnutím hry na dve formácie. Liďáci dokázali pritlačiť súpera, vynútiť si chyby, no ich zakončeniu chýbala rozvaha a schopnosť nájsť priestor medzi troma žrďami Turekovej bránky. Na 2:6 znižoval až v 38. minúte nenápadnou strelou pod ruku Paulikovič.

Do tretej tretiny nastúpili mravenečníci odhodlaní niečo s výsledkom urobiť. Dokumentovala to jasná strelecká prevaha a gól Santra v 45. minúte, ktorému predchádzala pekná kombinácia prvého útoku. Potom hostí trochu pribrzdilo vylúčenie Paulikoviča, ktorý v poslednej chvíli hasil pri vyloženej šanci. Szabo našťastie trestné strieľanie nevyužil, keď ho vychytal Veninger. Nervozita sa stupňovala a vyvrcholila v 51. minúte, keď Pažák nešetrne „skolil“ Slezáka, ten si nenechal brnkať po nose a obaja kohúti sa ocitli na trestnej lavici. Naša záhorácka hviezda tak opäť navýšila svoj náskok v súboji o „žltý dres“ pre najtrestanejšieho hráča o ďalších 12 minút. V hre štyroch proti štyrom na 4:6 znižoval Günther a Lido bolo na dostrel. Navyše ho čakala trojminútová presilovka. Vypätá atmosféra sa nevyhla ani tribúnam, keď rozhodcovia museli viackrát krotiť rozvírené vášne divákov. Mravenečníci presilovku premárnili, síce prikovali domácich na vlastnej polovici, no bez želaného gólového efektu, keď bol proti kontaktnému gólu vynikajúci Turek, častokrát aj s pomocou konštrukcií bránky. A tak sa stalo, že krátko po vyrovnaní síl vrazil dýku do chrbta Lida Chudina. Hostia to skúšali ešte bez brankára, no naopak opäť inkasovali a bodku za zápasom dal v poslednej minúte „zlý muž“ zápasu Pažák.

 

Lido aj napriek kvalitnému a nebojácnemu výkonu odišlo s dlhým nosom, no presvedčilo sa, že vyrovnanú partiu dokáže hrať s každým tímom. Škvrnu na zápase zanechal vedúci družstva ATU p. Juraj Dudovič, ktorý 5 minút po skončení zápasu hráčov hostí doslova vyhodil do šatní a nedovolil im pozápasový strečing.

 

Potešilo: Veningerove chytené trestné strieľanie, bojovný výkon, početný fanklub Lida

Sklamalo: Nevyužité presilovky, nepremenené šance, nezvládnutý záver stretnutia

 

Florbalové ozveny:

„No neviem či si dnes zaslúži večeru.“ (Budúci svokor Pala Veningera po jeho štvrtom inkasovanom góle)

„To si robíš srandu? Ako toto môžeš písknuť?“ (Z fanúšikovského tábora hostí)

 

 

Florko Košice – ŠK Lido Prírodovedec 6:5pp (2:0,0:3,3:2 – 1:0)

Kanadské body: Slezák 3+0, Pagáč, Santer 0+2, Günther, Gramblička 1+0, Bachan 0+1

Strely na bránku – 17:25 (7:7,4:9,5:8 – 1:0)

Vylúčenia – 2:3

Využitie – 1:1

 

Zápas začal opatrne, no hralo sa tvrdo. Lidu nerobil problém štýl súpera s jedným vysunutým hráčom a držalo väčšinu času loptu na svojich hokejkách. Množstvo šancí zostalo nevyužitých. Naproti tomu, Florko sa snažilo zakončovať zo všetkých pozícii s dôrazom a snahou pred bránkou prepasírovať loptu za Dobrovodského chrbát. Dôraz na obranu hostí platil a v 15. a v 18. minúte zásluhou Jakuba Blaška išli do vedenia 2:0. Florko však prišlo kvôli zraneniam o dvoch hráčov základnej zostavy.

V úvode druhej tretiny už hostia dvíhali ruky nad hlavu, keď spoza bránky zasúval Slezák, no rozhodcovia, hoc nesmelo, rozpažili. V 27. minúte sa už Liďáci tešili naozaj, keď Santer povodil obranu domácich aj brankára Konečného a prihral pred prázdnu bránku Güntherovi, ktorý rozjasal fanklub hostí na tribúne. Tlak námorníkov sa stupňoval, Florko sa zťažka dostávalo za vlastnú polovicu. Snahu Lida korunoval Slezák, ktorý využil prihrávku najmenšieho hráča na ihrisku – Pagáča. 2:2. Lido sa dočkalo vyrovnania a nasledujúce tri minúty deptalo fanúšikov, ale najmä hráčov domácich neustálym držaním lopty a uspaním tempa zápasu. Florko bolo evidentne zaskočené a nevedelo rozvinúť žiadnu súvislú útočnú akciu. Zahanbiť sa nenechávala ani tretia formácia námorníkov, ktorá agresívnou hrou nenechala domácich ani na chvíľu vydýchnuť. Úspešnú tretinu Lida korunovali jej posledné sekundy, keď bol 5 sekúnd pred koncom vylúčený Frankovič a hostia mali nebezpečnú štandardku. Tréner Mészáros neváhal a stiahol Dobrovodského z bránky a Lido dokázalo na trikrát prestreliť košický múr, konkrétne Slezák. Bratislava po dvoch tretinách viedla 3:2.

V tretej tretine sa Florko vzchopilo, no nevedelo sa presadiť cez aktívnu obranu Lida. Hostia zostali verní svojej taktike vysokého napádania a nezabetónovali sa na vlastnej polovici. Tá zožala úspech a v 47. minúte, Slezák slávil hetrik – 4:2 pre Lido. Potom však prišlo akési uspokojenie či strata koncentrácie. Košice prebrali iniciatívu a v 50. minúte Kátlovský znížil na rozdiel jediného gólu. O minútu vyrovnával Blaško a v 54. minúte dostali hostia ďalšiu facku, keď už prehrávali 4:5. Našťastie tri minúty pred koncom vyrovnával Gramblička. Zápas bol napätý ako guma v gatiach a navyše v čase 58:01 bol vylúčený domáci Konečný za hru na zemi a mravenečníci mali obrovskú príležitosť strhnúť zápas definitívne vo svoj prospech. Nestalo sa tak a zápas dospel do predĺženia. To nemalo dlhé trvanie. V 52. sekunde bol vylúčený Golan a o 17 sekúnd zápas ukončila strela Lukáša Blaška.

 

Lido aj napriek hernej prevahe a prestrieľaniu súpera opäť raz doplatilo na nevyužité šance a chvíľkovú nekoncentrovanosť a proti Florku získali iba jeden bod. Košice si zabezpečili víťazstvo v základnej časti a Lido sa nachádza momentálne na štvrtej priečke s trojbodovou stratou na trenčianske 1.FBC a dvojbodovým náskokom na žilinský Grasshoppers. Po základnej časti tak stále môžu skončiť na treťom, štvrtom, ako aj piatom mieste.

 

Potešilo: Herná prevaha nad lídrom tabuľky, hra tretej formácie, René Slezák dosiahol viac bodov ako trestných minút (3 góly, 2 ™), početný fanklub Lida

Sklamalo: Koncovka, poľavenie za stavu 4:2, nevyužitá kľúčová presilová hra

 

Florbalové ozveny:

 „My sme od každého o toľko lepší že neviem s kým môžeme prehrať tri zápasy v tom playoff.“ (Patrik Paulikovič po zápase)

„Prosím, prosím, veľmi prosím. Ako deti v Rumunsku.“ (Rasťo Bencel počas presilovky v poslednej minúte zápasu). 

 

Autor: Gabriel Mészáros