NHL týždeň sme zakončili výhrou nad mestským rivalom

26.11.2015 14:02

VŠK FTVŠ Hurikán Bratislava – ŠK Lido Bratislava 3:5 (1:3,0:2,2:0)

Kanadské body: Santer 0+3, Gramblička 2+0, Gunther 2+0, Valaštín 1+0, Rieger 0+1, Lelák 0+1 

Strely na bránu: 21:14 (8:4,5:8,8:2)

Vylúčenia (min.): 2:2 

Tri zápasy v priebehu piatich dní. Taký nabitý bol program Lida Bratislava, a tak na deň oslavy nežnej revolúcie 17. novembra sa naša družina vydala pod most Lafranconi, aby sa popasovala s odvekým mestským rivalom. O motiváciu na oboch stranách bolo poriadne postarané. Nečudo, veď Hurikán ťahal šnúru šiestich prehier v rade a zverenci trénera Nováka si brúsili zuby práve na Lido, keďže sa našim chlapcom pevnosť na okraji Dunaja ešte nikdy nepodarilo dobyť. Partia okolo kapitána Golana naopak zvádza tvrdé súboje o každý bod v strede tabuľky, ktorá je od štvrtého do ôsmeho miesta mimoriadne vyrovnaná. Navyše náročné víkendové zápasy si vyžiadali svoju daň. Pre chorobu nenastúpil Holíček, do poslednej chvíle bol pre rôzne zdravotné komplikácie otázny štart Veningera, Paulikoviča, Pagáča a Letašiho. Aj preto zápas začali oba tímy obozretne. Už prvé striedania napovedali, že sa bude hrať zo zabezpečenej obrany a vyčkávať na chyby. Hralo sa napriek tomu vo vysokom tempe, jeden osobný súboj striedal druhý, nikto nechcel súperovi nechať ani milimeter. Výsledkom bolo viacero pokrivených mantinelov a viacero hráčov vynesených do tretej rady na tribúne. Všetko však v rámci pravidiel. Viac loptu na hokejkách mal domáci Hurikán, no väčšinou na vlastnej polovici a neefektívne. Lido trpezlivo vyčkávalo na svoju príležitosť a tá prišla v 6. minúte. Peknou individuálnou akciou sa uvoľnil za bránkou Santer, prihral pred bránku na Grambličku a ten otvoril skóre. V 10. minúte bolo vyrovnané, keď nenápadnou strelou prekonal Veningera Miščík. Lido predvádzalo mimoriadnu streleckú efektivitu, keď po ďalšej Santerovej akcií sklepával na 2:1 z pohľadu hostí Günther a v závere tretiny rovnakým spôsobom ten istý hráč v presilovke z dorážky zo vzduchu poslal Hurikánu pozdrav do šatne – 3:1. 

Martin Santer bol v zápase na nezastavenie. Už po 17 sekundách druhej časti hry si opäť „urobil“ domáceho obrancu a Gramblička nemal problém upratať „lobdu“ za chrbát bezmocného Menczera. Oba tímy sa naďalej pozorne strážili, šancí bolo ako šafránu. Za Hurikán, ktorý sa od polovice zápasu snažil aktívnejšie napádať, sa v najväčších ocitli Purc s Benedigom – obaja mierili nad. Na druhej strane hýril aktivitou Gramblička, no hetrikový gól mu nebol dopriaty. Obaja tréneri točili poväčšinou dve formácie, tretie päťky sa dostávali na plochu sporadicky. Tréner Mészáros sa snažil svoju tretiu nasadzovať iba na tretiu lajnu súpera a tento ťah sa osvedčil v 39. minúte. Rieger úspešne forčekoval na polovici, posunul loptu ako na striebornom podnose Valaštínovi a ten sa v Liďáckom drese po prvý raz radoval z gólu. Hurikán v druhom dejstve sieť nerozvlnil, a tak išli Mravenečníci do šatní s vedením 5:1.

 Zverenci trénera Nováka stavili v tretej tretine všetko na jednu kartu a začali s celoplošným pressingom. Lido zabezpečilo obranu a spoliehalo sa na rýchle protiútoky. Dva góly Mádera a Škarupu zo stredných vzdialeností v 44. resp. 45. minúte znamenali návrat Hurikánu do zápasu. Z kombinácii domácich však nerezultovali vyložené šance iba strely, s ktorými si Veninger hravo vedel rady. Na druhej strane sa v prečísleniach dvoch proti jednému ocitli Letaši a následne Žilka, ani jeden z nich ale netrafil v dobrej pozícii priestor troch žrdí. Z pohľadu výsledku bolo pre Lido kľúčové ustáť vylúčenie Pagáča v 53. minúte, brániace štvorice zvládli podčíslenie na výbornú. Čas sa krátil a Hurikán skúšal aj powerplay. Blokovanie striel u všetkých brániacich hráčov bolo v záverečných minútach zápasu na úrovni svetovej extratriedy a všetci hráči obetavo pomáhali svojmu brankárovi, čím si pripísali viac pomyselných zákrokov ako samotný Veninger za celú tretiu tretinu. Obrana „Rangers,“ na ktorej čele stáli v záverečných minútach Paulikovič s Kazimírom, pracovala ako švajčiarske hodinky. Lido urvalo na horúcej pôde Hurikánu pred slušnou návštevou 188 divákov víťazstvo 5:3 a po polovici súťaže mu patrí so ziskom 18 bodov piata priečka iba o skóre za majstrovským Grasshoppers Žilina. Naopak, Hurikán prehra odsunula na priebežne posledné miesto v tabuľke, ktoré je určite jedným z veľkých prekvapení aktuálnej sezóny. 


Potešilo: Taktický výkon, strelecká efektivita, v kľude zvládnutá posledná desaťminútovka, bravúrny výkon rozhodcovskej dvojice Sklenica – Beňo, divácka návšteva

Sklamalo: Zlomená hokejka Richarda Leláka, tri inkasované góly zo stredných vzdialeností 

 

Florbalové ozveny, Vladimír Gramblička na margo predzápasovej počmáranej tabule

„Ja už som radšej ani nesledoval čo tam kreslí.“ 

 

Florbalové fakty: Kto by pochyboval o tom, že vďaka jednému víťazstvu Lido vládne Bratislave, prinášame výsledky víkendových zápasov M2, kde sa zhodou okolností stretli rezervy týchto tímov: Lido B : Hurikán B - 5:2, Lido C : Hurikán C – 9:8 :)

 

Autor: Gabriel Mészáros

Foto: Karin Grambličková