Nižná to nevydržala do finále vol. 2

17.03.2019 12:28

    Prvý diel sme skončili pri postupe Lida a Nižnej bok po boku do extraligy. Obaja nováčikovia začali sezónu so striedavými úspechmi. Prvý vzájomný extraligový zápas sa hral na domácom ihrisku Nižnej v Tvrdošíne a po lepšej tretej tretine zlomili Oravci tento zápas pre seba. Náš káder pohybujúci sa na hrane playoff dostal na konci roku 2014 ranu v podobe odchodu nášho eliteného strelca Jožka Letašiho do Nižnej na hosťovanie z rodinných dôvodov. Tým sa začala sága prestupov a hosťovaní, ktoré ešte len umocnili už existujúcu rivalitu.

    Z nášho kádra odišiel v januári aj ďalší kľúčový hráč Patrik Paulikovič, aby dohral sezónu v Žiline, kde napokon získal tretí majstrovský titul vo svojej bohatej kariére. Druhý vzájomný zápas sa odohral už s Letašim v Nižňanskom drese. Vyrovnaný zápas zlomil v prospech Nižnej dvomi exportnými gólmi práve ostrostrelec Letaši. Nižná si už víťazstvo 4:6 postrážila.

    Keď sa ku všetkým stratám pridali aj početné zranenia, tak sezóna pre Lido neskončila posledným kolom základnej časti, ale museli hrať baráž o udržanie sa v extralige. Tú nakoniec s vypätím všetkých síl, so sebazaprením a cez zranenia, Liďáci udržali v pamätnej a extrémne náročnej sérii proti Detve po víťazstve 3:2 na zápasy.

    Do sezóny 2015/2016 získalo Lido významnú posilu v podobe nového trénera Gabriela Mészárosa, čím začala aj éra „mravenečníkov“. Skauti Lida v lete 2015 pracovali na plné obrátky a získali významné posily – Slezák, Paulikovič, Lelák či Žilka. Do sezóny sme získali aj posily z Oravy, „free agenta“ Santera a na hosťovanie z Nižnej Patrika Bachana a.k.a Bašistu alebo ako ho nazvali v Nižnej „farizeja“.

    Tento trade bol podmienený majstrovským kúskom trénera Mészárosa, tzv. „kráľovským gambitom“. Jednalo sa o dohodu medzi klubmi, že ak po decembri bude Lido v tabuľke pred Nižnou, tak Bašista ostane do konca sezóny v Lide. Naopak, ak by bola Nižná pred Lidom, Bašista sa vráti do Nižnej. Keďže Lidu v sezóne darilo nadmieru a zimovali na treťom mieste, tak bolo jasné, že Bašista pomôže Lidu v play-off.

    Vzájomné zápasy v sezóne, tak dostali veľký náboj aj pre fanúšikov a na tribúnach sa na Bašistu z tábora Nižnej bučalo. Prvý zápas na Eláne dospel až do nájazdového roztrelu, kde rozhodol najskúsenejší hráč na ploche Patrik Paulikovič5:4sn. Aby toho nebolo málo, „farizej“ Bašista v zápase v Tvrdošíne otváral skóre po peknom výjazde z ľavej strany, kde si za následné oslavy vyslúžil štipľavé slová z tribúny. V charitatívnom zápase plnom obratov padali góly iba do jednej brány a po skvelej tretej tretine „mravenečníkov“ v pomere 0:5 sme zlomili zápas na svoju stranu. 

    Po, pre Liďákov, neúspešnom play-off sa Bašista vrátil do materského klubu a spolu s ním išiel na prestup Martin Santer, čím sa ukončilo obdobie „farizejov“ medzi Lidom a Nižnou. Do ďalších sezón sa Lido borilo s rôznymi problémami s konsolidáciou kádra, s trénerom, či so zraneniami, čo malo za následok nepresvedčivé výsledky. Naopak, Nižná svoj káder skonsolidovala a posilnila, čo z nej spravilo ašpiranta na titul.

    V ďalšom dieli sa budeme venovať rôznym mimoligovým súťažiam, kde sa hráči Lida a Nižnej stretávajú, či už ako súperi alebo spoluhráči.
 

Autor: Daniel Dobrovodský
Foto: Facebook FBK Nižná