Obrať majstra o body sa nám nepodarilo

02.11.2016 11:22

FK ATU Košice - ŠK LIDO Prírodovedec 8:5 (3:0, 2:3, 3:2)

Kandaské body:  Slezák 4+1, Vico 1+1, Maňkoš 0+1, Sekerka 0+1

Tresty - 5:2 (+ trest na 2+10 minút za nešportové správanie pre Pagáča)

Využité presilovky - 2:2

 

Liďáci  ťahali štvorzápasovú sériu prehier. Po prehrách s Tsunami a Žilinou prišiel výprask od AS Trenčín (8:0) a nezvládnutá tretia tretina v zápase  s Nižnou (6:9). Vôľa prelomiť túto nepriaznivú bilanciu v hráčoch bola, no v ceste im stál úradujúci majster FK ATU Košice, ktorý navyše hral na domácej palubovke. Ďalšie poleno pod nohy bola absencia viacerých hráčov (Letaši, Lelák, Mosný, Šimon, Šulla) a trénera Mészárosa, ktorí sa zápasu nemohli zúčastniť z rôznych pracovných, osobných alebo zdravotných dôvodov. Tento zápas bol teda aj extraligovou premiérou pre Michala Vica a úlohu suplujúceho trénera prebral brankár/pokladník/manažér Daniel Dobrovodský.

Hostia z Bratislavy silu súpera poznali a cítili ju hneď od úvodu. Aktívny pressing Košičanov nedovolil Liďákom spraviť prakticky nič a Košičania z vyťažených lôpt dokázali rýchlo vstreliť tri góly. V 9. minúte sa presadil od mantinelu Gašparík, v 13. potrestal Slezákove vylúčenie aj s prispením šťasteny Michal Dudovič, v 19. minúte si smolne tečoval loptu hruďou do brány novozvolený kapitán Domino Žilka (týmto chceme pozdraviť EXkapitána Mateja Golana - tvoji nástupcovia držia tradíciu a s kapitánskou páskou prekvapujú svojich brankárov aj naďalej!  =) ). Prvá tretina teda patrila jednoznačne domácim, aj keď oslabení Liďáci vzdorovali viac ako statočne.

V druhom dejstve úvod nasvedčoval tomu, že sa bude pokračovať v nastolenom trende, keď už v 4. minúte zvyšoval na 4:0 Gašparík. Svoje číslo však potom začal v zápise hľadať Renči Slezák, a keď zistil, že zatiaľ sa tam 60-ka vyskytovala iba dvakrát a to tiež v kolonke trestov, tak začal svoju spanilú jazdu. Najprv využil prvé striedanie Michala Vica v zápase, keď jeho nahrávku premenil v gól - 4:1. V 14. minúte si úlohy vymenili. Slezák zachytil loptičku, spolu s Vicom išli do tandemu a Renči sa neulakomil, nahral Mišovi Vicovi a ten sa mohol tešiť z prvého extraligového gólu. Zápis do štatistík sa podaril nášmu Seničanovi opäť v 16. minúte, tento krát opäť do kolonky trestov za nedovolenú vzdialenosť. Toto vylúčenie opäť využil Michal Dudovič, ktorý vymietol pavučiny v pravom rohu Veningerovej brány. Ďalším našim mužom na trestnej lavici bol Hobbit z Manhattenu a.k.a Ondro Pagáč v čase 18:11. V oslabení ale dokázal Bencel vysunúť  Žilku do brejku, ten bol nemilosrdne zrazený Navrátilom a rozhodcovia už krížili ruky nad hlavou. Na trestné strieľanie sa sebavedomo vybral opäť Slezák a strelou jemu vlastnou nedal Palkovi šancu ani na najmenšiu reakciu a od brvna znižoval na 5:3.

Pred poslednou tretinou dojedli Bratislavčania všetky hroznové cukry čo mali a boli ochotní na ploche nechať ruky, nohy a srdce. V 25. sekunde poputoval na trestnú lavicu Szabó  za hru vysokou hokejkou a útočné komando začalo hon na ďalší gól. Našu obranu však zaskočili Dudovič z Bezekom, keď druhý menovaný v oslabení zvyšoval na 6:3. Z trojgólového vedenia sa domáci dlho netešili, pretože po vybojovanej lopte si našlapal na stred Slezák a strelou opäť od brvna nedal brankárovi šancu - 6:4. 22 sekúnd po našom štvrtom góle poputoval na trestnú lavicu Navrátil a vo vzduchu visel kontaktný gól. Ten prišiel a nie je také ťažké uhádnuť od koho. Po 23 sekundách presilovky poslal Maňkoš krížnu prihrávku na Slezáka a ten z prvej znižoval. S pribúdajúcim časom však už síl na našej strane ubúdalo, zatiaľ čo na druhej strane v pohode hrajúci Košičania šlapali stále rovnako. Preto prišiel gól na 7:5 v 10. minúte. V 15. minúte celozápasová frustrácia Pagáča vyeskalovala na maximum a po hodení hokejkou dostal trest 2+10 minút. Liďáci v následnej presilovke inkasovali. Posledný zápis do štatistík ale patril samozrejme Slezákovi, ktorý sa nenechal zahanbiť a v 17. minúte získal svoje 4. vylúčenie v zápase. Do konca zápasu už Akademici iba obstreľovali Veningerovu bránu, ale ďalší gól už nepadol.

foto: facebook ATU Košice

Potešilo:  konečne kompaktná hra, 5 bodov Slezáka, výborný debut Vica, bojovnosť, využité presilovky

Sklamalo: 22 trestných minút (!)

 

S mikrofónom za florbalom, Daniel Dobrovodský:

"Dostal som sa do neočakávanej situácie, ked som musel koučovať mužstvo a mal som z toho rešpekt. Chalani, ale ukážkovo bojovali a zvládli sme to spolu ako tím. Veľmi ma však mrzí, že sme odišli bez bodov. V prvej tretine sme sa ešte hľadali, ATU malo prevahu a bolo badať "deku", ktorá na nás padla posledný mesiac. Avšak, čo hodnotím ako najväčšie pozitívum zápasu, dokázali sme sa pozviechať, ukázali tímovú silu a ukážkovo spoločne zabojovať o výsledok. Totálne zbytočné vylúčenia nás však stáli možnosť bodovať, bohužiaľ. Tešia aj prvý gól a body Miša Vica z jeho prvých dvoch striedaní v extralige."

 

Autor: Pavol Veninger