Po zápase v SNV sme na 9. mieste

26.02.2018 11:47

FbC Young Arrows Spišská Nová Ves – ŠK LIDO Prírodovedec 6:5 (1:2, 1:2, 4:1)

Kanadské body:  Slezák 0+3, Žilka 2+0, Gažík 0+1, Lelák 1+0, Vnuk 1+0, Dida 0+1, Vico 0+1

Strely – 41:32

Vylúčenia – 3:3 (+ Žilka 5 minút za hrubosť, Koščo ČK2, Bendík 5 minút za vysokú hokejku)

 

Ako by povedal jeden florbalový klasik s iniciálmi G.M. – „Zápas sezóny!“ Toto bolo výstižné pomenovanie stupňa dôležitosti, ktorý mal sobotňajší  duel proti mladým šípom zo Spišskej Novej Vsi. Na tento dôležitý mač sa Liďáci dopravili už deň vopred aby boli „fresh“ už od úvodného buly. Tento plán sa vydaril, keďže už v druhej minúte využil presilovú hru Dominik Žilka, keď potrestal zbytočný faul Džerengu šikovným tečom. Presne o dve minúty na to si potiahol loptu z vlastnej polovice mladík Viktor Vnuk a skúsene zavesil k ľavej tyčke Ondovovej brány. Spišiaci ostali trošku zaskočení a trvalo im niekoľko minút, kým sa vrátili späť do zápasu. Kontaktný gól dal Rády. Do konca prvej tretiny padli ešte tri vylúčenia. Dve na strane domácich, jeden krát fauloval Slezák. Príjemný je pre Renčiho aspoň fakt, že rozhodcovia vedia, že je dobrý chalan, a tak vylúčenie zapísali zlému mužovi Dominikovi Žilkovi, ktorý sa v súťaži o žltý dres prebojoval už na štvrté miesto! =) Žiadny gól však už nepadol.

V druhej tretine zaujala viac atmosféra a emócie ako dianie na ihrisku, aj keď to tiež nebolo zanedbateľné. Lido trošku upustilo od svojej hry a to bola voda na mlyn pre domácich, ktorí ohrozovali Dobrovodského viac a viac. Najmä Jergove strely cinkali na konštrukciu brány ako zvony v Chráme Matky Božej. Gažíkove vylúčenie za hrubosť ešte obranné štvorice zvládli, no 2 sekundy po jeho skončení sa presadil Koščo. V zápätí na to, prišlo vylúčenie Žilku na 5 minút za hrubosť, avšak v presilovke sa domáci presadiť nedokázali. Našťastie pre nás, Koščo túto presilovku o dve minúty skártil, keď nezvládol svoje emócie a z dvojminútového trestu sa prepracoval až k červenej karte. Toto vylúčenie bolo pre náš tím dobrým impulzom. Dravým prienikom sa dostal až pred súperovu bránu pomocník šerifa Vice (a.k.a Michal Vico), posunul loptu na Gažíka a ten chladnokrvne zavesil - 2:3. V pokračujúcej presilovke sa 63 sekúnd pred koncom presadil ešte Lelák, keď z ťažkého uhla vymietol pavučiny v pravom rohu domácej brány.

V prestávke padli posledné inštrukcie od lodivoda Paulikoviča a išlo sa na vec. Už po 47 sekundách poslal Lido do trojgólového vedenia Žilka, keď po tretej asistencií Slezáka vsietil náš tretí presilovkový gól.  Ako sa vraví, trojgólové vedenia býva najzradnejšie a vo florbale to platí dvojnásobne. Ako prvý k obratu domácich zavelil smoliar Jerga, ktorý dovtedy dal 4 tyčky, no v 6. minúte sa predral z rohu až pred našu bránku a na trikrát upratal loptu za Dobrovodského – 3:5. Nervozita sa začala stupňovať, lopta Liďákom odskakovala od hojeky a šance východniarov sa iba množili. Po výborných blokoch Vnuka a bekčekingoch SlezákaBencela bolo skóre stále 3:5, no gól už bol na spadnutie. Prišiel v čase 9:39. Necelú minútku na to prišlo zaváhanie v obrane a vyrovnávajúci gól na 5:5. Veselí diváci hnali svojich dopredu a aj keď Bratislavčania hrali ďalej svoju hru, tak nedokázali zastaviť rozbehnutých domácich a necelých 7 minút pred koncom inkasovali gól na 6:5 z hokejky Pavláka. Dôležitosti zápasu zodpovedalo aj nasadenie z oboch strán, ktoré už pripomínalo atmosféru play off. Lido sa tlačilo dopredu, ich nádejné šance však končili len na domácom brankárovi. 88 sekúnd pred koncom trafil Štefanca do hlavy hokejkou Bendík a ponúkol tak poslednú šancu Liďákom niečo s výsledkom urobiť. Dobrovodský išiel na striedačku a šestica fešákov z Bratislavy obliehala spišiacku bránku, no bez výsledku. Vabank mohol potrestať pri situácií 2 na 1 v posledných sekundách Rády, no Slezák ktorý si ľahol na zem ako na hokeji ho vyplašil natoľko, že odkrytú bránu netrafil. Poslednú šancu tri sekundy do konca mal Lelák, no Ondov urobil svoj posledný zákrok a udržal tak tri body na Spiši.

Zápas mal nasadenie,  úroveň a atmosféru, ktorá bola hodná bojov o play off  diváci si určite prišli na svoje. Ďakujeme Spišiakom za férový zápas. Jedinou škvrnou zápasu bolo, keď sa vylúčený Koščo vrátil počas tretej tretiny do haly a vyhrážal sa rozhodcom. Takéto situácie na ihriská nepatria.

 

Potešilo: 3 góly v presilovke, žiaden inkasovaný gól v olsabení

Sklamalo: prehra, priveľa zbytočných vylúčení

 

Pred posledným zápasom základnej časti  je teda Lido na deviatom mieste s dvojbodovým mankom na ôsmu Spišskú. Nás čaká 1.FBC Florbal Trenčín v „domácom“ prostredí, východniarov čaká druhý trenčiansky celok, AS Trenčín s Gabom Mészárosom. Čo sa teda musí stať, aby Lido postúpilo do play off? Musíme akýmkoľvek spôsobom vyhrať a extréner Gabriel sa musí postarať o to, aby Spišiaci nezískali ani bod. Nakoľko skóre a body zo vzájomných zápasov sú rovnaké, tak v prípade rovnosti bodov bude rozhodovať celkové skóre a to majú „Rangers“ o kúštik lepšie. Nič teda ešte nie je stratené, aj keď to teda nie je plne v našich rukách. Príďte nás teda podporiť v sobotu o 14:00 do nášho náhradného domovského stánku v Modre!

 

Autor: Pavol Veninger