Na záver základnej časti prehra s mestským rivalom

04.03.2016 17:44

ŠK  LIDO Prírodovedec - VŠK FTVŠ Hurikán Bratislava 3:5 (2:2, 1:1, 0:2)

Kanadské body: Gramblička 2+0, Letaši 1+0, Günther 0+1, Pagáč 0+1, Žilka 0+1

Strely - 22:28

Vylúčenia - 2:2 + 2+10 pre hráča Hurikánu Miščíka

Využitie - 0:0

 

Posledné 22. kolo extraligy sa nieslo v znamení derby zápasov. Pre Lido bol tento zápas obzvlášť dôležitý, výhra by zaistila štvrté miesto v základnej časti, naopak prehra s najväčšou pravdepodobnosťou znamenala pád na piatu priečku. V 11. kole v prvom vzájomnom zápase dobyli mravenečníci halu pod mostom Lafranconi, keď zvíťazili 5:3.

Už pred zápasom vyvolal záujem u divákov aj Liďákov brankár Adam Kalčok, ktorý sa po dlhej pauze opäť vrátil medzi tri tyče Hurikáncov. Zápas začal pre domácich ako z rozprávky, hneď v prvom striedaní si prvý útok vypracoval šancu, Kalčok vyrazil iba pred seba, k odrazenej lopte sa dostal Gramblička, ten skúsene počkal, kým Hurikánci „preletia“ a z otočky v 15. sekunde vymietol horný roh Kalčokovej bránky. Radosť v hale však dlho netrvala. V závere druhej minúty využil nešťastný odraz od Santrovej päty Miščík a pohodlne vyrovnával. V 7. minúte bol vylúčený Bachan, no Lido oslabenie prečkalo bez ujmy. V 10. minúte ale zakombinoval Miščík so Škarupom a druhý menovaný poslal hostí do vedenia. Ani Hurikánu ale vedenie dlho nevydržalo, pretože o necelú minútu sa vybral na útočný výlet Žilka a jeho strieľanú prihrávku bez problémov upratal do siete opäť Gramblička – 2:2. Napriek tomu, že herne boli aktívnejší domáci, strelecky to bolo naopak, pretože Hurikán pozorne bránil a nepúšťal Lido do ohrozenia Kalčokovej bránky.

Druhá tretina sa niesla v znamení boja o každý centimeter ihriska. Liďáci sa nevedeli dostať do tempa, ich kombinácia viazla, naviac sa im nedarilo v osobných súbojoch. Vo vyrovnanej prostrednej časti hry videli diváci viacero zaujímavých akcií. Na jednej strane sa rútil z krídla sám na Kalčoka Žilka, no jeho strela našla iba rameno hosťujúceho gólmana. Ďalšiu sľubnú šancu domácich nepremenil Holíček, keď jeho pohotová dorážka opečiatkovala iba pravú tyč Kalčokovej bránky. Na druhej strane Veninger s námahou vytlačil mimo bránky jedovku Nehilu a vyznamenal sa aj pri šanci Benediga. Zaujala aj potýčka Žilku s Benedigom, či neúspešné pokusy napádať hosťujúceho Mádera, ktorý poslal „na párečky“ dokonca aj Slezáka. Diváci čakali na gól až do 37. minúty a na sklamanie väčšiny padol do domácej siete. Slezák po štandardke z rohu neustrážil Rausa, ktorý si zabehol za obranu a do odkrytej bránky skóroval. Domácich skalných ale o dve minúty rozjasal Letaši. Pagáč spracoval ťažkú loptu z obrany, priťukol ju snajprovi z Trstenej a ten krížnou strelou nedal Kalčokovi šancu.

Aj do tretej tretiny vstupovali mužstvá za nerozhodného stavu. Časom sa začala u Liďákov prebúdzať túžba po víťazstve, keď sa tlačili čoraz viac dopredu. Ideálna šanca sa naskytla v 46. minúte, keď bol vylúčený Benedig za hrubosť. Lido však s presilovkou nenaložilo dobre, keď sa nedokázalo dostať k ohrozeniu Kalčoka. Tlak pretrvával, no platilo nedáš – dostaneš, keď hostia z brejku strhli vedenie na svoju stranu, konkrétne opäť Miščík. Ten však o pár minút na to dostal osobný trest za nešportové správanie za reči rozhodcovi a stiahol tak náskok Reného Slezáka v súťaži o žltý dres pre najlepšieho časovkára ligy a.k.a najväčší počet trestných minút. Lido však aj v tejto presilovke zlyhalo, a tak sa stalo že opäť prišiel trest. Prečíslenie 3 na 2 zakončoval Burian a prekonal Veningera. Bratislavskí „Rangers“ vrhli všetky sily do útoku, no Hurikán skúsene bránil a domácich už k zdramatizovaniu zápasu nepustil. Nepomohla ani záverečná power-play.

 

Lido tak po prehre spadlo na konečné piate miesto po základnej časti a za súpera si ho vybralo druhé ATU Košice. Štvrťfinálová séria začína už 5. a 6. marca na východe republiky a pokračuje 12. marca v Bratislave. Hrá sa na tri víťazné zápasy.

 

 

Florbalové ozveny, Vlado Gramblička a Roman Günther po prvej tretine:

Vlado: "Gunty, daj mi (hroznový) cukor!"

Gunťo: "Ty ma nevidíš na ihrisku, ja ťa nevidím teraz."

Florbalové ozveny, reakcia Dominika Žilku po taktických pokynoch od trénera Mészárosa upozorňujúce na slabiny Adama Kalčoka:

"To čo je ten Kalčok?" 

Florbalové ozveny, paródia Reného na Aďa Riegera, ktorý sa pred rozcvičkou ládoval rizotom:

"Rangers top! Zuccarello top! Rizoto top!"

Florbalové ozveny, Aďo Rieger na adresu najmenšieho hráča Ondreja Pagáča:

"Hobbit z Manhattanu!"

 

 

Autor: Gabriel Mészáros a Pavol Veninger

Foto: Karin Grambličková