S mikrofónom za trénerom

10.09.2016 19:46

Nová sezóna MEX klope na dvere. Lido po minuloročnom úspechu v podobe 6. miesta predĺžilo spoluprácu s hlavným trénerom Gabrielom Mészárosom. O letnej príprave, turnaji Slovak floorball cup, ako aj plánoch do sezóny sa dozviete viac v rozhovore.

 

Po minulej sezóne z rôznych dôvodov odišlo pomerne veľa kľúčových hráčov. Ako sa s tým mančaft vysporiadal?

Straty radšej ani nebudem menovať, ale je to asi polovica z našich top dvoch formácii, za ktoré sa nám nepodarilo získať adekvátne náhrady. Ale aj toto má svoje pozitíva. V kádri nastane generačná výmena a šancu dostanú mladí a noví hráči. Ako sa s tým mužstvo vysporiada, ukáže až čas.

 

Aký je tvoj názor na nový formát MEX? (jeden zápas každý víkend miesto pôvodného dvojkolového systému)

Má svoje výhody aj nevýhody.  Znamená viac cestovania a „zabitých víkendov“ hlavne pre hráčov, ktorí nie sú z Bratislavy a tých tu máme požehnane. Závažnejšia vec je ale tá, že sme sa to dozvedeli v lete počas už prebiehajúcej letnej prípravy. Urobilo nám to nečakaný škrt cez rozpočet. Priznám sa, že nechápem, ako sa takéto závažné zásahy do chodu súťaže môžu šiť horúcou niťou za pochodu až po prihlásení tímov do súťaže a nie ohlásiť ich napríklad sezónu dopredu, aby sa na to jednotlivé tímy dokázali náležite pripraviť. Nás to zasiahlo takisto a aj to bola príčina konca kariér viacerých hráčov. Vlastne to sa stalo už minulú sezónu pri formáte JEX, na základe čoho sa tímy buď odhlásili alebo neustáli sezónu a počas nej odstúpili. Týmto pozdravujem ligovú komisiu s prianím, nech sa konečne spamätajú a začnú veci robiť aspoň trochu koncepčne, nech má florbal na Slovensku hlavu a pätu.

 

Ako hodnotíš pôsobenie Lida na turnaji SFC?

Vzhľadom na výsledky určite pozitívne, veľmi dobre sa ukázali mladí chlapci, veľmi dobrú premiéru za Áčko mal napríklad Šulla. Takisto sme do klubovej kasičky vyzbierali veľa príspevkov za prvé góly, štarty a pod. Na druhej strane netreba lietať v oblakoch, v našej kategórii boli iba štyri tímy MEX, ostatné slovenské tímy a zápasy s nimi nemali potrebnú kvalitu, radšej by sme si zahrali elitu. Každopádne radšej takýto turnaj vyhrať a naladiť sa na víťaznú vlnu, ako v ňom vypadnúť napríklad už v šestnásťfinále s Pávom Piešťany :D 

 

Do prvého zápasu v Skalici zostáva už necelý týždeň. Si spokojný s tým, čo má družstvo natrénované?

Ech, rozhodne nie, najradšej by som bol, keby chlapci trénujú minimálne každý deň a ideálne aj dvojfázovo. Viem si to predstaviť oveľa lepšie, ale musím sa zmieriť s tým, že je to tak ako je a florbal pre mnohých v klube nie je prioritou. Veľa hráčov nie je z Bratislavy a letnú prípravu prerušovali dovolenky a pod. Budeme musieť prispôsobiť hru v prvých kolách tomuto faktu a postupne zlepšovať svoju hru.

 

Na čo sa v zostávajúcom čase v tréningovom procese zameriate?

Doladiť posledné detaily v hernom prejave, vštiepiť chalanom, čo by mali hrať a odstrániť nedostatky, ktoré sme mali na Slovak floorball cupe, nacvičiť nejakú tú presilovku a hlavne si zobrať do Hodonína svetre a šály, aby nás hneď v prvom kole nezamrazilo :D

 

Aký je cieľ tímu do ďalšej sezóny?

Keby som mal citovať Patresa Paulikoviča, tak by som povedal, že cieľom je záchrana. Na druhej strane, ja som maximalista a verím, že pokiaľ sa pobijeme ako zurvalci, tak sa v kľude prederieme do play-off kedy chceme.

 

Čo bude kľúčom k úspechu?

Na túto otázku som mal rozpísaných asi 7 rôznych odpovedí. Nakoniec som všetko vymazal a poviem toto: tréningová a herná disciplína.

 

Autor: Pavol Veninger