Séria prehier ukončená!

02.03.2020 17:23

ŠK Lido Prírodovedec – FBC Young Arrow Spišská Nová Ves         12:7 (5:4, 1:3, 6:0)

Kanadské body: Ringer 5+1, Slezák 2+4, Vico 2+0, Bačinský 1+1, Pollák 1+1, Bednárik 0+2, Pagáč 1+0, Halás 0+1, Vnuk 0+1

Strely – 35:22

Vylúčenia – 2:4

 

              Predposledné kolo extraligy mužov sa uskutočnilo v našej obľúbenej hale – Dom športu. Obľúbenej nie preto, že by si hráči užívali pocit, že pri strele ťahom sa cítia ako keby za sebou ťahali motyku na poli, ale obľúbenej preto, že z dostupných análov neevidujeme, že by niekedy Lido v tomto stánku prehralo. Vyzývateľom bola Spišská Nová Ves, ktorá došla iba s desiatimi hráčmi a jedným brankárom.

              Kto čakal vzrúšo, mal ho mať. Keby sme hrali Mortal Kombat, dalo by sa to definovať slovom „Fatality!“. V prvej tretine padlo 9 gólov a 4 vylúčenia. Po troch minútach skóre otvoril Matúš Ringer, keď dostal čas na zakončenie a ten využil 100%-ne. Neprešlo ani 20 sekúnd a hostia vyrovnali na 1:1. Svoju formu pred blížiacim sa play off potvrdil Mišo Vico (čoskoro 23), keď ho zo štandardky našiel navrátilec Peter Bednárik. Koncom deviatej minúty nastali dva historické okamihy. Adam Halás si pripísal prvý extraligový bod a Michal Vico zaznamenal svoj druhý gól v zápase a zažil svoju prvú multi-goal-game! Adam, Miško, gratulujeme! Bohužiaľ,  o 50 sekúnd to bolo už iba o gól. V čase 10:25 sme získali opäť dvojgólové vedenie zásluhou Bačinského. Po čase gólov prišiel čas vylúčení.  Fakeový Slezák potvrdil svoje miesto v súťaži o žlté tričko a pripísal si ďalšie trestné minúty. Peknú presilovkovú ťukačku zakončoval po Slezákovej zadovke Ringer – 5:2. V tesnom závese za gólom nás poslal do štyroch Peter Škvaridlo a ťahúň Young Arrows, Erik Rády, využil početnú prevahu ani nie do minúty. Pár sekúnd po góle však na zemi zahral zástupca hostí a k dispozícii bola ďalšia presilovka pre Mravenečníkov, no zostala nevyužitá. Dve minúty pred koncom bol vylúčený Koczka. Dobrý ťah. Presilovka nevyšla úplne podľa predstáv a smutnú dvojminútovku korunovali PollákVeningerom, za ktorých by sa nehanbili ani Pat a Mat. Lukáš si nahodenú loptu tečoval do vlastnej brány a Veninger nedokázal skackajúcu potvoru skrotiť – 5:4.

              V druhej časti sa dal očakávať nižší gólový apetít, no nikto to nepovedal chalanom zo Spišskej. Za 4 minúty sa im podarilo vyrovnať na 5:5 a vzápätí na to poslal prvýkrát hostí do vedenia Marcel Petrík. Počkať, ten hrá vlastne za nás. Výstavný bekhend do šibenice vlastnej brány však pripomenul Martina Mokošáka ešte z čias, keď sa zápis o stretnutí vypisoval na kamennú dosku. Šancí na vyrovnanie sme mali asi googolplex (10100) ale Bačinský, Škvaridlo ani Halás sa presadiť nedokázali. Najmä šanca Halása by sa dala v memečkach zaradiť do kategórie „Označ spoluhráča, ktorý by toto nedal“. Našťastie, v tíme máme Ringera so Slezákom – 6:6 v čase 8:37. Tesne za polovicou zápasu sa však Spišská dostala do vedenia opäť zásluhou Vadovského. Domáci postupne zlepšovali svoju hru a Spišiakom dochádzala para.

            V tretej dvadsaťminútovke bolo jasné čo sa bude diať už od prvej sekundy. Dve lajny dravých námorníkov naháňali hostí tak, že tí nevedeli kam skôr skočiť. Paradoxne, gól padol z úplne inej situácie, keď odrazená lopta padala okolo Matúša Ringera a ten uzavrel tretiu desiatku gólov neskutočným bekhendom z voleja a prekvapil azda aj sám seba. Trpezlivosť zväčša ruže prináša, tentokrát to však bola štandardka z veľkého bránkoviska. Ringer so Slezákom si tradičné úlohy vymenili a náš kapitán nám prinavrátil stratené vedenie. Koncom dvanástej minúty ukázal schopnosti ala Joe Pavelski náš hobbit so zlomenou nohou, Ondrej Pagáč. Teč ako víno. V 14. minúte vybojoval trestné strieľanie Bačinský, prekvapivo ho skúsil premeniť Slezák. Tentokrát vymenil brutálnu silu za lišiacky um a slávilo to úspech 10:7. Celú tretinu to bola už hra mačky s myšou, vypadávajúci tím z extraligy sa do normálneho zakončenia  už ani nedostal. Posledné zápisy patrili RingeroviPollákovi. Majster Slovenska starších žiakov v basketbale mal veľkú chuť dať svojim bývalým spoluhráčom gól. V prvom prípade bol blízko, keď prestrelil brankára Spišiakov, no kým lopta doskackala do brány, poštuchol ju tam Ringer, aby mohol načať štvrtú dekádu gólov v tejto sezóne. Gól Lukáš predsalen dal, keď využil presilovku, ktorú minútu a pol do konca vybavil Rády. Odbavil sa na Erikovi Matlovičovi, ktorého zošrotoval do mantinelu a vypýtal si od rozhodcu Galáča 5 minútový trest za sabotáž hry. Pravda, to by nebol zápas so Spišskou, keby sa niečo také neudialo.

 

Potešilo: dominancia prvej formácie, 12 vstrelených gólov, posledný zápas so Spišskou (minimálne na rok), víťazstvo

Sklamalo: ďalšie zranenia Bednárika a Matloviča (v článku to už ani nespomíname, berte to ako konštantu), prestrelka v prvej tretine

 

S mikrofónom za florbalom, Michal Vico (pre szfb.sk):

„Po dlhšej šnúre prehier konečne prišlo aj naše víťazstvo. Bol to zápas bohatý na góly, dostali sme nezmyslené góly po chybách, keď sme si nedokázali postrážiť ofenzívnych hráčov súpera. Našťastie, aj my sme dali veľa gólov a tak sme duel dotiahli do úspešného konca.“

 

            Hráči si teda splnili v sobotu všetky povinnosti čo mali. Vyhrať so Spišskou a ísť odvoliť. Zelená (náhoda?) plocha v Dome športu ostala nedobytá a ostáva už len posledné meranie síl s tréningovým susedom – Snipers. Aby to nebolo také jednoduché, zápas odohráme v Modre. Ďakujeme všetkým, ktorí si našli cestu do haly a tešíme sa na všetkých, ktorí prídu aj na posledné kolo!

 

 

Autor: Pavol Veninger