Severská výzva v oslabenej zostave za tri body

03.01.2016 19:39

Grasshoppers Žilina – ŠK LIDO Prírodovedec 10:6 (4:1,3:3,3:2)

Kanadské body: Golan 0+3, Bachan 2+0, Lelák 1+0, Bencel 1+0, Letaši 1+0, Valaštín 1+0

Strely na bránku – 35:32 (9:4,13:18,13:10)

Vylúčenia 0:1

 

Pokiaľ sa nepríjemnosti a problémy so zostavou doteraz Lidu vyhýbali, naplno si to odnieslo posledné dvojkolo roku 2015. Zranenia Santera, Žilku, Holíčka, Vrabca,  spoločenské či pracovné povinnosti Riegera, Grambličku alebo choroba v prípade Pagáča a Mlynarčíka donútili Lido vycestovať na ďaleký sever iba s dvanástimi hráčmi do poľa a poriadne zamixovať zostavou. Naopak, Žilinčania boli asi poriadne vystrašení, keďže prvýkrát v sezóne nastúpil jeden z najlepších strelcov histórie extraligy – Galovič.

S majstrom sme držali krok a vyrovnaný stav zhruba do desiatej minúty, potom sa to do siete Veningera začalo sypať. Kobylky zamorili ihrisko a kanonáda kobyliek sa zastavila na čísle štyri. Aj posledný gól v tretine dal Žilinčan, avšak v správnom drese. Rišo Lelák zo štandardky po prihrávke Golana znížil na 1:4 z nášho pohľadu.

V druhej tretine sa postavil do bránky Dobrovodský. Hra v prostrednej časti bola vyrovnanejšia. Naši chlapci začali páliť na bránku doslova zo všetkých uhlov. Napriek tomu mal Grasshoppers priebeh hry a vývoj zápasu pod kontrolou. Najbližšie k zvratu sme mali v 34. minúte, keď sa v rýchlom slede presadili Bachan a Letaši, ktorí znižovali na 4:6, no už v 36. minúte nás schladil domáci Miške, ktorý v zápase dovŕšil hetrik.

V tretej tretine pokračovala gólová doťahovačka, keď sa družstvá striedali v skórovaní. Štyri minúty pred koncom za stavu 9:6 pre Žilinu to ešte Lido skúsilo bez Dobrovodského so šiestimi „korčuliarmi“ avšak Günther z 30 centimetrov prestrelil prázdnu bránku a z následnej protiakcie hasil Lelák vysokou hokejkou. Následná presilovka pochovala akékoľvek šance na zvrat v zápase, navyše v nej Galovič pečatil na konečných 10:6. Mikulášsku čapicu od kabíny pre najlepšieho hráča zápasu dostal od Dobrovodského Patrik Bachan.

 

Potešilo: výkon Bachana v útoku (2+0), vyrovnaná partia napriek improvizovanej zostave,

Sklamalo: štyri inkasované góly v prvej tretine, obrovská maródka

 

Florbalové ozveny, v šatni po prvej tretine:

-"Pali, ako sa cítiš? Si psychicky v pohode?" (tréner Mészáros)

-"Áno. Cítim sa dobre. Som v pohode." (brankár Veninger)

-"Tak do druhej tretiny začne Dano." (tréner Mészáros)

 

 

FbO Nižná – ŠK LIDO Prírodovedec 4:7 (0:2,4:0,0:5)

Kanadské body: Gramblička 2+1, Lelák 2+0, Bachan 1+1, Valaštín 0+2, Günther 0+2, Paulikovič 1+0, Slezák 1+0.

Strely na bránku – 24:23 (6:8,11:6,7:9)

Vylúčenia - 2:2

 

Po výbornej večeri v terchovskej kolibe sa Prírodovedci presunuli do osvedčeného penziónu na Habovke, neďaleko Tvrdošína, ktoré bolo kolbišťom pre ďalšie zápolenie našej extraligy proti Nižnej. Radostné zvesti sa potvrdili a doobeda sa k mančaftu pripojil najlepší strelec v aktuálnej sezóne, čerstvo ostužkovaný Gramblička. Posledný zápas oboch tímov pred Vianocami mal benefičný nádych, keď sa oba tímy spoločne pomohli rodine Opaterových z Podbiela, ktorá to nemá v živote ľahké. Pri tejto príležitosti Nižnanci aj pokrstili nové "švédske" dresy.

 

Na malom ihrisku v Tvrdošíne nebola núdza o vzruch i osobné súboje. Bol to skôr boj ako pohľadný florbal. Nikto nechcel dať súperovi ani centimeter ihriska a práve Vlado Gramblička ako prvý taký centimeter využil a v 9. minúte otvoril skóre. Obrana na čele s Dobrovodským pracovala spoľahlivo a tak sa v 17. minúte presadil „proti svojim“ aj Bachan.

V druhej tretine sa ale chlapci z Lida akoby zabudli tlačiť dopredu. Nebezpečnejším tímom boli domáci a postupne začali otáčať skóre. Zásluhu na tom mali hlavne Reguly, ktorý dal prvé dva góly a Latka, ktorý na ne prihrával a sám poslal V 32. minúte Nižnú do vedenia. Keď potom ten istý hráč v závere tretiny zaskočil ľahkou strelou Dobrovodského na bližšej tyčke, hostia odchádzali do šatní s dvojgólovým mankom.

Našťastie góly padali v nedeľu iba do jednej bránky. Liďáci pridali na dôraze i presnosti a bolo to cítiť. „Na dostrel“ dostal hostí už v 42. minúte po individuálnej akcií Paulikovič, ktorý ukončil bodové a strelecké suchoty. Naviac dostalo Lido presilovku. Gramblička v nej ukázal, že nie je iba exportný strelec, ale aj nahrávač. Jeho milimetrovku bez problémov upratal do siete Lelák a v 45. minúte sa začínalo odznova – 4:4. Vo zvyšku zápasu to už bol koncert hráčov v modrom. Lelák pridal ďalší gól v 49. minúte, ktorý mal napokon punc víťazný. V 53. minúte pridával poistku Slezák. Prebojoval sa do samostatného úniku a prekvapujúco nezvolil svoje typické záhorácke zápästíčko, ale blafák do bekhendu, ktorý bol úspešný. Gólom do prázdnej brány upravil na konečných 7:4 pre Lido Gramblička. Ten si za výkon zaslúži absolutórium, keď v podstate priamo zo stužkovej sadal na vlak, aby sa dopravil na miesto zápasu. Po zápase ešte prebehla pekná ceremónia, keď aktéri zápasu odovzdali vyzbierané peniaze, i vecné dary rodine Opaterových, na čele s jedenásťročným Riškom. Posledným hráčom, ktorý dostal špeciálnu mikulášsku čapicu pre najlepšieho hráča zápasu, bol v kabíne veterán Andrej Kazimír, ktorý v zápase zblokoval obrovské, určite dvojciferné množstvo striel súpera.

 

Potešilo: Uragán v tretej tretine, charitatívny nádych zápasu

Sklamalo: Výkon v druhej tretine

 

Florbalové ozveny, maturant Gramblička v snahe odpratať loptu spred bránky:

-"Vlado, také lopty musíš odkopnúť nohou!" (veterán Kazimír)

-"To mi napadlo potom, keď som to netrafil hokejkou!"

 

 

Autor: Gabriel Mészáros

Foto: https://orava.sme.sk/c/8105080/florbalovy-klub-z-niznej-ukazal-velke-srdce.html