Štart do MEX za 4 body

19.09.2016 12:56

FBC Skalica - ŠK Lido Prírodovedec  4:3pp (1:0, 0:2, 2:1, 1:0)

Kanadské body:  Slezák 2+0, Paulikovič 1+0, Lelák 0+1, Mosný 0+1

Strely na bránu - 24:17

Vylúčenia - 0:0

 

Prvý zápas sezóny 2016/2017 začali naši extraligisti rovnako ako minulý rok proti Skalici. Miesto zápasu však tentokrát nebol Hodonín ale Sportcentrum Želva v Dubňanoch, ktoré je viacerým Liďákom veľmi dobre známe z letných sústredení. Napríklad taký Paulikovič dostal chuť zabehať si v tom momente, ako videl krásny lesík, v ktorom sa zvykol konať ranný výbeh. Na svoju premiéru v najvyššej súťaži nastúpili dorastenec Šimon a junior Šulla.

Ako to už býva, prvé zápasy sezóny nezvyknú mať parametre extraligových a tento ročník nebol výnimkou. Prvých tridsať minút sa zápas niesol v komornej atmosfére s napätím asi ako sviatočná omša o dvanástej. Zmätočnú hru využili ako prví Skaličania, keď sa už v 4. minúte dokázal presadiť Šišolák. V priebehu tretiny robili oba tímy kopec chýb, avšak všetky zostali nepotrestané, a tak po dvadsiatich minútach svietilo na tabuli 1:0. Cez prestávku prebehla taktická porada pred halou, Liďáci sa upokojili a začali si pomaly hľadať svoju identitu z minulej sezóny.

Hra sa v druhom dejstve pomaly zlepšovala, čo prinieslo ovocie v podobe vyrovnávajúceho gólu od Paulikoviča v 10. minúte. V čase 16:12 sa stala vec nevídaná, keď chlapec z miestneho lokálu, Renči Slezák, vystrelil z ľavého krídla a nedal Vymyslickému najmenšiu šancu. Záver tretiny hrali Liďáci umne a strážili si vedenie. Za zmienku stojí hlavne nahrávka Viktora Vnuka v posledných sekundách tretiny, keď s kľudom Angličana nahrával cez veľké bránkovisko popod hokejku napádajúceho Mráza.

Po dvoch tretinách teda prekvapivo chudobný gólový stav 1:2 sľuboval zaujímavé rozuzlenie. Medzičasom si už našlo cestu do hľadiska niekoľko desiatok divákov. Vedenie hosťom z Bratislavy dlho nevydržalo už po 99 sekúndách vyrovnával Pokovič. To však znamenalo iba zvýšenie nasadenia na oboch stranách a najmä Slezákovi rástol strelecký apetít, čo prinieslo tretí gól v Skalickej sieti necelých 11 minút pred koncom. Ako to už však býva, zelení "mužíkovia" zbrane neskladali a už o pár minút dokázali opäť vyrovanať. Oba tímy chceli bodovať naplno. S blížiacim sa koncom cvendžali tyčky na oboch stranách. Najprv po strele zo štandartky od Štefanca, potom od jedovky Paulikoviča. Všetkým prítomným sa zastavil dych len niekoľko sekúnd pred koncom, keď dlhú loptu elegantne sklepol zo vzduchu Valaštín, avšak 5 sekúnd dokonca sa nedohodol dobre so Slezákom, a tak zo 100% gólovej šance  priamo pred bránou nebolo nič a išlo sa do predĺženia. Tam sme sa dostali do šance znovu, keď z tesnej blízkosti brány zakončoval Letaši, no zo vzduchu nedokázal  loptu usmerniť medzi tri tyče. Potom však prišlo nedáš-dostaneš a v tretej minúte predĺženia rozhodli domáci. Po nedostatočnej komunikácii pri preberaní hráčov prišla strela, ktorú Dobrovdský síce spomalil, avšak lopta prešla až do malého bránkoviska, kde ju pohotovo upratal Prošvic.

Potešilo:  zapracovanie štyroch juniorov do A tímu, blokovanie streľby

Sklamalo: prehra po predĺžení, nízky počet striel na súperovu bránu

 

Florbalové ozveny, René Slezák odpovedal na otázku "Kto nám píska?":

"Harry Kane a Frodo Pytlík!" (Martin Bača a Peter Ďuriš, ktorí odpískali zápas na dobrej úrovni =))

 

Florbalové ozveny, Patrik Paulikovič po vsietení prvého gólu:

"Ešte dobre, že som vystrelil, lebo som mal rozviazanú šnúrku a musel by som ísť striedať. "

 

 

ŠK 1. FBC Trenčín - ŠK Lido Prírodovedec  5:6 (2:3, 1:1, 2:2)

Kanadské body: Lelák 2+0, Letaši 2+0, Slezák 1+1, Paulikovič 0+2, Valaštín 1+0, Gramblička 0+1

Strely - 18:25

Vylúčenia - 0:2

ilustračná foto: Karin Grambličková

V druhom kole pokračoval pre Liďákov trip, ktorý viedol do haly na Sihoti, kde sa body nezískavajú ľahko. Navyše, už tak v značne oslabenej zostave Rangerov chýbal oproti prvému zápasu ešte aj Rieger. Po obsiahlych taktických pokynoch od trénera Mészárosa sa vybrali Liďáci na rozcvičku, ktorá pripomínala skôr rannú rozcvičku v tábore pre teenagerov ako serióznu prípravu na zápas. Našťastie, s úvodným hvizdom sa Bratislavčania začali biť o víťazstvo. Studenú sprchu však dostali už po 23 sekundách, keď sa pohotovým tečom presadil Bičan. Hra však pokračovala vo vyrovnanom tempe a manko jedného gólu stiahol svoju typickou kľučkou z bránkovej čiary strelec Valaštín. O pár minút začala úradovať útočná formácia s herným prehľadom 12-tich očí a po Xboxe ako v NHL 2009 sa po osi Slezák - Paulikovič - Letaši presadil Oravský shooter, pre ktorého nebol problém upratať milimetrovú prihrávku od Paulikoviča. Trenčanom sa vývoj zápasu nepáčil, takže keď sa naskytla brejková príležitosť  v čase 13:37, tak Poruban sa neostýchal vyrovnať  na 2:2. Gólom do šatne však posadil Liďákov na koňa výborne hrajúci Slezák, keď dorážkou zo vzduchu z nulového uhla upratal do Ďurmekovej brány odrazenú strelu Paulikoviča

V prvej prestávke zaujala chalanov v šatni Renčiho historka: "Idem teraz do šatne a zrazu ma taký starší pán chytí za bicák. Tak sa otočím a s kamennou tvárou mi hovorí: "Kedy chcem." Pozeral som naňho a absolútne nechápal, ale tak reku dobre. Potom mi vysvetlil, že jeho vnuk mu povedal, že mi to má odkázať. Keď som sa spýtal, kto je jeho vnuk, tak mi povedal, že Domino Žilka!" Dominovi prajeme príjemný zvyšok dovolenky v Toronte!

Avšak späť k zápasu. Druhá tretina znamenala ďalší kus roboty. O to ťažšej, keď 120 sekúnd po jej začiatku nachytal Poruban Veningera na hruškách strelou od mantinelu. O tri minútky na to sa však tešili opäť hostia, keď sa po intuitívnej spolupráci Grambličku s Lelákom presadil z pred bránkového priestoru práve Rišo. Do štatistík sa zapísal aj o ďalšie dve minúty. Bohužiaľ, dvojminútovým trestom za blokovanie hokejky. Rušné chvíle pred Veningerom však Fantastické štvorky ustáli a to bol pravdepodobne zlomový bod zápasu. Liďáci prebrali taktovku a Ďurmek sa nestíhal obracať koľko mal roboty. 

Tretia tretina mala preveriť posledné sily námorníkov . Ako mentálne, tak fyzické.  Cestu k trom bodom viedli párečkári Slezák, Lelák a Paulikovič. Čo si s pribúdajúcim časom dovoľoval najmä Senický uragán muselo baviť aj zarytých trenčianskych fanúšikov. Bol to práve René, čo v čase 5:15 tretej tretiny po individuálnej akcií ponúkol šancu Letašimu a ten rutinérsky od brvna nedal Trenčanom najmenšiu šancu. Ďalší bonbónik tohto zápasu vystrúhal o tri minúty neskôr Lelák, keď z vlastného rohu prešiel stredom ihriska ako nôž maslom a prízemnou strelou na vzdialenejšiu tyčku poslal Lido do trojgólového trháku. Trenčín však ukázal opäť svoju silu a dokázal ešte znížiť. V 13. minúte hasil faulom na dvojku Vnuk a následné vylúčenie potrestal  Zeliezka po peknej prihrávke od Bulka. Zeliezka neprestával a 84 sekúnd pred koncom znížil na rozdiel jediného gólu. To už však bolo všetko a mravenečníci si z horúcej pôdy odnášali plný bodový zisk!

Potešilo: iba 18 trenčianskych striel na bránu, hra mladíkov, strojové dodržiavanie taktických pokynov, odovzdanie srdca na ploche, párečky

Sklamalo: skomplikovanie zápasu v posledných minútach, slabá rozcvička

 

Na ďalšie zápasy extraligového kolotoča nastúpi družina Gabriela Mészárosa už v sobotu proti vicemajstrovi FbO Florko Košice a v nedeľu s nováčikom Žltý sneh Košice. Nezabudnite sa prísť pozrieť do Madison Square Elán! Tešíme sa na vás! 

 

Autor: Pavol Veninger