V derby s Nižnou prehra 2:8

12.01.2018 16:48

ŠK Lido Prírodovedec –Fbo Nižná 2:8 (1:3,1:2,0:3)

Kanadské body: Slezák 1+0, Paulikovič 1+0, Dobrovodský 0+1, Lelák 0+1

Strely na bránku 17:33

 

            V sobotu podvečer sa v hale Elán konalo v otváracom zápase roku 2018 najväčšie mimomestské derby Slovenskej extraligy. Hokejky skrížili dva spriatelené kluby, ktoré brázdia vody slovenských líg „pľece pri pľeci“ už veľa rokov. Domácim chýbali dlhodobo zranení Marek DidaPeťom Šimonom, ktorému sa sezóna s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli zraneniu skončila.

 

            Úvod zápasu domácim nevyšiel, keď po dvoch rýchlych góloch kapitána Nižnej Regulyho prehrávali v čase 03:11 už 0:2. Lido však dokázalo ešte v tej istej minúte odpovedať, keď brankár Dobrovodský odvážnym pasom vysunul do brejku Paulikoviča a ten takéto situácie väčšinou premieňa. Približne v strede tretiny však „Mravenečníci“ dostali veľkú ranu. Na zemi zostal ležať veterán Paulikovič, ktorý vo veľkých bolestiach odkrivkal na striedačku a zápas nedohral. Do obrany sa tak musel stiahnuť z pozície agresívneho krídelka Lelák. Krátko na to dostalo Lido príležitosť presilovky, no tá dopadla priam tragicky. Nielen že sa naši nedostali do zakončenia vyše minúty, ešte aj pomer síl na ploche vyrovnal zbytočným faulom Ringer. Následne nám suverénny líder ligy predviedol, ako sa má hrať presilovka a Medžo zvyšoval na 1:3. Nižná bola počas prvej tretiny mierne lepšia, a tak bolo jej vedenie po 20 minútach zaslúžené.

            Do druhej tretiny nastúpili „Rangers“ s pozmenenou taktikou a slávila úspech. V 27. minúte znižoval v presilovej hre Slezák bombou k bližšej žŕdke. Liďáci hrozili stále viac a viac, no zahadzovali aj tie najvyloženejšie šance, alebo ich chytil Staroň v bránke hostí. Na druhej strane Dobrovodský zlikvidoval príležitosti Medža Regulyho. Na rozdiel dvoch gólov upravoval hosťujúci Čuporák nenápadnou strelou na bližšiu žrď. Domáci sa snažili dostať na dostrel, no nestalo sa. Práve naopak. Po nedorozumení v obrane osamotený Latka uzatváral strelecký účet druhej tretiny.

            Do záverečnej časti nastupovali „Mravenečníci“ s odhodlaním zvrátiť nepriaznivý stav, no ani sa nestihli na ploche poriadne zorientovať a Nižná dvomi gólmi v 43. resp. 44. minúte zvýšila svoj náskok na 2:7. Tieto góly definitívne zlomili zápas. Doposiaľ neporazený tím súťaže s prehľadom kontroloval loptičku aj hru a domácich nepúšťal takmer do žiadnych príležitostí, naopak sám hrozil. Najmä RegulyMedžo nedali aj to čo by sa nemalo nedať. Napokon sa však prvý menovaný dočkal hetrikového gólu, ktorý stanovil aj konečný výsledok stretnutia na 2:8.

 

            Lido tak neohrozeného lídra tabuľky, ktorý deklaruje útok „na tituľ“ nedokázalo zdolať a zrodil sa dosiaľ najjednoznačnejší extraligový výsledok medzi týmito dvoma tímami, aj keď pre domácich trochu krutý, čo spomenul v pozápasovom rozhovore aj tréner Nižnej Martin Tomaga. Oveľa viac ale bude Liďákov bolieť strata Paulikoviča, ktorému bola po zápase diagnostikovaná zlomenina priehlavkovej kosti (opäť). Tentokrát však na druhej nohe ako na začiatku minulého roku. Sezóna sa tak preňho takmer definitívne skončila a pridal sa na už aj tak dosť rozsiahly „injury list“ bratislavského tímu.

 

Potešilo: kvalitný výkon v druhej tretine, prvý bod v sezóne brankára Dobrovodského

Sklamalo: krutý výsledok, zlé začiatky prvej a tretej tretiny, zranenie Paulikoviča

 

Autor: Gabriel Mészáros

Foto: Daniel Fehér