V derby úspešné Lido!!!

11.12.2019 20:28

ŠK Lido Prírodovedec - Fatpipe Snipers Bratislava 8:2 (1:1, 2:0, 5:1)

Kanadské body: Jakub Gálet 3+0, Daniel Maňkoš 1+2, Matúš Ringer 0+3, Patrik Paulikovič 2+0, René Slezák 2+0, Marek Dida 0+1, Michal Vico 0+1

Strely – 27:23

Vylúčenia – 3:5

            V sobotu bol na rade dlho očakávaný súboj o to, kto je doma v Športovej Hale Elán. ŠK Lido Prírodovedec tak aj Snipers využívajú túto halu ako domácu v zápasoch slovenskej florbalovej extraligy. Tímy však išli do zápolenia v rozdielnom rozpoložení. Mravenečníci ťahali sedem zápasovú víťaznú šnúru, ktorá ich vyšvihla na druhé miesto tabuľky za suveréna sezóny 1. FBC Trenčín. Naproti tomu náš víkendový súper z hlavného mesta zaznamenal v predchádzajúcom zápase prehru na domácej pôde s Prešovom a bojuje o to aby mu po základnej časti nezostal v rukáve čierny Peter a zmestil sa do play off. Napriek všetkým skutočnostiam si áčko uvedomovalo dôležitosť derby a nič nevypustilo v príprave na zápas. Tréner Roland Bluska rozhadzoval siete tak ďaleko ako sa len dalo a povolal na výpomoc chodiacu skúsenosť Romana Günthera. Bývalý kapitán si stihol vyskúšať s mužmi jeden tréning a bol pripravený si obliecť povestného dreváka na predzápasovej rozcvičke, ktorý sa mu ušiel na nájazdovej lotérii na tréningu.

            Hala Elán sa začala slušne zapĺňať, a tak sa o 18:00 mohlo po nástupe na plochu začať spolu s českými rozhodcami Lukášom MinarčíkomPetrom Kopřivom. Hráči súpera sa nás snažili vyviezť z miery hneď od začiatku a začali nás napádať okamžite pri každej príležitosti, ktorá sa im naskytla. Škrt cez rozpočet im však pripravilo vylúčenie Bujnu za hru rukou na v druhej minúte. Presilovú hru Liďáci neodmietli a približne za minútu využil Maňkoš stratu hokejky jedného z hráča hostí čo de facto znamenalo presilovku 5 proti 3, našlapal na os ihriska, posunul loptu na Slezáka a bolo 1:0. Po vyrovnaní počtu hráčov na ihrisku sa Snipers snažil opätovnou fyzickou hrou a napádaním dostať na loptu čo im však umná rozohrávka mravenečníkov dovoľovala iba minimálne. Nebol by to však hrdina „súťaže“ o najtrestanejšieho hráča spred niekoľkých rokov, keby si nešiel oddýchnuť na trestnú lavicu, a tak po menšej výmene názorov a sympatií Slezák Chvála poslali svoje tímy na začiatku ôsmej minúty do hry štyroch proti štyrom. Ani jeden tím však v čase väčšieho priestoru na ploche nedokázal nakloniť misky váh na svoju stranu. Všetko bežalo zatiaľ ako po masle. V polovici 15. minúty však zasvietila varovná kontrolka keď Kešelák umiestnenou strelou od ľavej žrde vyrovnal na 1:1. Následne tak Lido zaplo na vyššie obrátky. Nanešťastie však nedokázalo využiť poskytnuté šance, keď mužov vo finálnej fáze prestala poslúchať loptička na florbalke alebo začali až priveľmi špekulovať. Za zmienku však stojí žrď, ktorú opečiatkoval navrátilec Günther po ponuke od Vnuka. Mohol to byť comeback ako sa patrí, ak by sa loptička odrazila smerom do brány. Namiesto toho sa však išlo do kabín za stavu 1:1.

            Na konci prvej tretiny ešte stihli rozdať rozhodcovia zopár trestov. Najmä nešetrný zákrok od Kilika na dovtedy najlepšieho strelca Lida Ringera spôsobuje Matúšovi bolesti hlavy ešte doteraz. Tréner Bluska teda rozdával počas prvej prestávky usmernenia ako sa dostať na koňa. Naši protihráči špekulovali nad taktikou príliš dlho, čo im vynieslo ďalšie vylúčenie za zdržovanie hry a pri úvodnom vhadzovaní mali na trestnej lavici dokopy troch hráčov. Daniel Maňkoš naopak nad ničím nešpekuloval a po 13 sekundách ponad nohu vevalil – 2:1. Prvá presilovková formácia ostala ešte na ploche za čo sa o ďalšiu minútu poďakoval Paulikovič a prízemnou strelou k pravej tyčke Pempekovej brány vybavil vedenie o 2 góly. Presilovky využilo Lido k spokojnosti a mohlo sa upokojiť pri dvojgólovom vedení. V polovici druhej tretiny domáci hráči postupne putovali na trestnú lavicu za vrážanie Petríkom a sekanie Vicom a situácia sa otočila. Svoje momenty v oslabení si užil najmä Dobrovodský v bráne a po mrštných zákrokoch ustál aj viaceré dorážky od strieľajúcich hráčov, za čo si vyslúžil pochvalu od všetkých svojich spoluhráčov. Rozdiel v skóre teda urobili presilové hry piatich proti trom. Po vyrovnaní hráčov na ploche mali síce naši súperi momentum a väčšinu z hry, nedokázali z nej však vyťažiť absolútne nič.

            Prvá polovica tretej tretiny prebiehala v znamení kontroly zápasu hráčmi Lida. Pokyny zneli netlačiť sa za každú cenu dopredu a to sa presne aj plnilo. Mohli sme vidieť aj striedania, kedy námorníci nepožičali súperovi loptičku ani raz. Chybou v systéme sa následne stal gól pripísaný Bujnovi. Strelu smerujúcu na bránu zblokoval Vnuk takým nešťastným spôsobom až zapadla za chrbát bezmocného Dobrovodského. O minútu neskôr si musel domáci brankár zobrať čas na oddych po kontakte so súperovým hráčom. Snipers po vstrelenom góle narástli krídla, čo bolo presne to čo Lido potrebovalo. Otvoril sa im priestor na útočnej polovici a po osi Pagáč-Ringer-Slezák posledný menovaný vsietil svoj druhý gól v zápase. Na ďalšie striedanie si Ringi zopakoval rolu nahrávača, keď sa aj so šťastím dostala lopta k Paulikovičovi pred bránou súpera, ktorý už vedel čo s ňou. Následne stačilo len 6 sekúnd Didovi aby spolu s Gáletom vyzvali hosťujúceho trénera aby si vybral time out. Lido tromi rýchlymi gólmi v rozmedzí 1 minúty a 39 sekúnd definitívne zlomilo odpor súpera a hoci to Snipers skúšalo bez brankára, Gálet zmietol všetky nádeje zo stola a z polovice trafil do odkrytej brány hostí. Do konca zápasu stihol ešte Vico našlapať na útočnú polovicu, dostal sa až k blízkosti súperovej brány, kde ponúkol možnosť topoľčianskemu snajprovi na skompletizovanie hetriku a zároveň rozosmutnil pokladníka domácich. Na posledných pár sekúnd následne dostali šancu zasiahnuť do zápasu aj hráči z lavičky a tiež náhradný brankár Daniel Fehér. Nič podstatné sa však už neudialo a Lido môže oslavovať výhru nad mestským rivalom a 8. víťazstvo v rade za sebou!!!

            Zápas proti Snipers Bratislava bol zároveň posledným zápasom prvej polovice základnej časti. Lido je po 11 zápasoch na fantastickom druhom mieste o 2 body pred hráčmi z Tsunami Záhorská Bystrica. Lídrom tabuľky je dosiaľ neporazený ŠK 1. FBC Trenčín. Kto by to bol povedal, že po prvom zápase sezóny na pôde lídra súťaže (skončil prehrou 10:3) budú práve tieto dva tímy bojovať 15. Decembra o 18. hodine v šlágri kola prvého s druhým.

            Podarí sa Lidu predĺžiť sériu víťazných zápasov, alebo ostane prvým tím tabuľky aj naďalej neporazený? Odpoveď dostaneme už najbližší víkend. Príďte sa pozrieť v nedeľu večer do ŠH Elán!

 

Potešilo: využité presilovky, bodový prídel prvej obrany, iba 2 inkasované góly

Sklamalo: slabá efektivita v zakončení počas prvých dvoch tretín,

 

S mikrofónom za florbalom, René Slezák (portál szfb.sk): „Do zápasu sme išli s jednoznačným cieľom predĺžiť našu víťaznú sériu. Sme veľmi radi, že sa nám to podarilo. Priebeh zápasu vôbec nebol jednoznačný. Až keď sme súperovi odskočili o viac gólov, dostali sme vývoj duelu do našich rúk. Myslím si však, že sme boli celých šesťdesiat minút lepším tímom. Už sa tešíme na ďalší zápas proti 1. FBC Trenčín a dúfame, že budeme prví v tejto sezóne, komu sa podarí ich zdolať.“

Florbalové ozveny:

René Slezák: „Koľko sme to dostali gólov? Jeden? To sme už skoro ako dvojka...“ (na margo 6 inkasovaných gólov druhej formácie v SNV)

Vladimír Bačinský: „Však to nechce ísť“ (Bačiho vyjadrenie pri oprave stropu, ktoré hneď na to začali skandovať všetci spoluhráči, „nanananananananaaaaa však to nechce ísť, nechce ísť, však to nechce ísť“)