Vo falošnom New Yorkskom derby víťazne Rangers a.k.a Lido

23.01.2019 16:12

FBK AS Trenčín - ŠK Lido Prírodovedec 5:6pp (0:3, 4:0, 1:2 – 0:1)

 

Kanadské body: Slezák 1+3, Dida 2+1, Gažík 1+1, Paulikovič 1+0, Rieger 1+0, , Bačinský 0+1,

Strely – 40:21

Vylúčenia – 2:2, z toho Paulikovič na 5 min

 

V 16.kole slovenskej Extraligy mužov mužské Áčko vycestovalo na zápas do Trenčína proti miestnemu AS Trenčín. Tento súboj bol analógiou hokejového derby z New Yorku, keď modrí „Rangers“ prišli na trenčiansky Ostrov vyzvať „Islanders“. Po skúsenostiach z prvého vzájomného stretnutia v tejto sezóne sa očakával vyrovnaný a opatrný súboj s malým počtom gólov. Zápas bol pikantný aj z dôvodu, že do brány domácich sa postavil bývalý tréner „mravenčníkov“ Gabriel Mészáros.

 

Stretnutie sa od začiatku hralo podľa predpokladov. Hral sa opatrný florbal a tímy sa skúšali presadiť z postupného útoku. To sa viac darilo Liďákom, ktorí mali miernu prevahu, keď Gálet po peknej kombinácií nastrelil brvno Mészárosovej brány. Avšak veľkú príležitosť mal v samostatnom úniku Hossa, ale Dobrovodský ho vychytal. (ako malý chlapec si Dano nikdy nemyslel, že raz môže byť táto veta pravdivá :D ) Po úvodných oťukávacích minútach skóre otvorilo Lido, keď v 8. minúte sa presadil aktuálne najlepší strelec Lida Rieger šikovnou akciou, ktorá zdobila Hossu (ale Mariána) v NHL. Andreas našiel spoza bránkovej čiary skulinku Mészárosovi pod rukou a ten sa mohol červenať. Lido malo hru pod kontrolou a v 14. minúte sa po výbornej práci Gažíka na pravom krídle presadil Slezák. Presne o tri minúty si títo dvaja hráči úlohy vymenili, Gažík vymietol po krosovej prihrávke pavučiny v bližšom vinkli a na ukazovateli svietilo skóre 3:0. V závere prvej tretiny malo Lido k dispozícií ešte presilovú hru, no ani po dobrej strele Vnuka gól nepadol a do šatní sa tak išlo za stavu 3:0.

 

Po prvej kvalitnej tretine prišla druhá, ktorá bola úplne odlišná od prvej. Napriek pokynom trénera Blusku Lido začalo kopiť chyby a Trenčín sa dostal späť do zápasu. V 4.minúte poslal Sekerka ťažkú prihrávku na Pagáča, ktorý už na ňu nestihol zareagovať a po následnom prečíslení 2 na 1 sa presadil Baroš. O pol minúty neskôr spravil chybu na rozohrávke Rieger, „načapoval“ Matejkovi na os ihriska, ten našiel na ľavom krídle Heleša, ktorý skóroval a tréner Bluska zobral oddychový čas, aby upokojil tím a zopakoval pokyny. Nepomohlo. V 7. minúte sme prehrali sériu súbojov pri pravom mantineli, čo vyústilo do ďalšieho 2 na 1, ktoré Trenčania opäť trestali gólom. „Rangers“ sa po vyrovnaní stavu síce oklepali a pokúšali sa vyrovnať hru, avšak nebezpečnejšie šance mali „Ostrovania“. Tí hlavne v polovici tretiny niekoľkokrát vážne pohrozili, ale gólman „Rangers“ všetky zneškodnil. Ďalšia veľká komplikácia prišla v 36. minút, keď Paulikovič nešetrne fauloval Heleša a rozhodcovia poslali hostí do štyroch až na päť minút. Dobrovodský spolu s Fantastic four „mravenečníkov“ dlho dobre odolávali, avšak jednu z mála chýb v obrannom postavení štvorice Liďákov potrestal v poslednej minute tretiny nechytateľnou strelou na vzdialenejšiu tyčku „20 cm nad ľadom“ Múčka.

 

Na tretiu tretinu tréner Bluska stiahol hru na dve formácie so snahou vrátiť sa späť do zápasu. V 6. minúte tretej tretiny po kvalitnom výhode Mészárosa na Mikolaja zbytočne nedovolene hasil Slezák  a Trenčín dostal výhodu samostatného nájazdu, ktorý typickou nechytateľnou freestyle kľučkou premenil kapitán domácich Matejka a Liďácke plány na obrat dostal trhliny. Avšak TOTO JE LIDO a my sa nevzdávame. Túto vetu hráči v modrom chceli do bodky splniť a začali Trenčanov naháňať po celom ihrisku. Celoplošný aktívny florbal slávil úspech, keď v 10.minúte dostalo Lido výhodu presilovej hry a po fantastickej krížnej prihrávke Slezáka sa presadil nechytateľnou bombou z prvej Dida. Lido a AS ponúkalo divákom strhujúci florbal, ktorý sa musel páčiť. V 18. minúte trojlístok Slezák-Bačinský-Dida ukážkovo zavrel domáceho Dávideka za vlastnou bránou, získal loptu a po tejto osi sa zblízka opäť nekompromisne presadil strelec Dida. Zvyšok zápasu sa dohrával vo vysokom tempe a oba tímy chceli strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Päť sekúnd pred koncom mohol po dlhej kolmej prihrávke Leláka rozhodnúť Pagáč, no z ťažkej pozície trafil iba do brankára domácich, ktorý v tej chvíli zachránil pre AS zápas. Prvýkrát v tejto sezóne tak zápas Lida muselo rozhodnúť predĺženie.

Kto čakal ďalšie nervydrásajúce minúty bol sklamaný. Diváci si ani nestihli posadať na mieste a po peknej akcii po osi Lelák-Pagáč-Slezák-Paulikovič sa už v 13. sekunde presadil posledne menovaný a rozhodol nechytateľnou strelou z pravého krídla do opačného vinkla, za ktorou sa Gabo Mészáros stihol iba obzrieť. Patres si tak nechal svoj prvý gól v sezóne na dôležitý moment, navyše komu lepšie ho mohol streliť ako svojmu kamarátovi Gabovi. V hale na Ostrove tak vytryskol gejzír Liďáckej radosti na ploche, ale aj v hľadisku, kde chalanov podporoval početný fanklub. Všetkým fanúšikom ďakujeme za podporu, boli ste výborní.

 

Potešilo:

bojovnosť a nezlomný duch, otočenie zápasu, strelecká efektivita, prvý gól Paulikoviča v sezóne

Sklamalo:

výpadok v druhej tretine, zbytočné vylúčenia

 

Lido tak zvládlo napínavý a náročný zápas a v tabuľke sa opäť dostalo na priebežné 3.miesto o bod pred košické ATU. Už túto sobotu 26.1. nás čaká šláger kola a derby s lídrom tabuľky z Nižnej. Hrať sa bude v hale Mladosť v netradičnom čase o 11:30. Príďte sa pozrieť na boj o čelo tabuľky. Tešíme sa na Vás!

 

Autor: Daniel Dobrovodský