Všetko najlepšie LIDO!

23.12.2015 23:46

Už je tomu dlhých trinásť rokov, od kedy vznikol náš športový klub LIDO. Pri tejto príležitosti vám prinášame rozhovor s Filipom Gilányim, predsedom klubu.

 

Porozprávaj nám o začiatkoch klubu?

F.G.: "Začiatky klubu poznám len sprostredkovane, ani ja som nepatril k zakladateľom. Azda jediným takým matadorom je Maco Uríček. Každopádne klub bol založený takto v decembri pred trinástimi rokmi a medzi hlavných nositeľov myšlienky založiť klub patrili Tóno Wilsch a Juro Hvozdík. Florbal na Slovensku bol v tom období ešte v plienkach, neexistovala ešte poriadne ani mužská extraliga. Myšlienka založiť klub preto nemala smerovať iba k florbalu, ale klub sa mal venovať aj pozemnému hokeju a vodným športom. Nakoniec prevážil florbal. Chalani najskôr hrávali v Čechách, od sezóny 2004/2005 sme mali družstvo už aj v prvom riadnom ročníku mužskej extraligy, kde v prvom zápase proti Nitre sme nastúpili okrem spomínaného Maca Uríčka už aj ďalšie známejšie mená - David Braun, Roman Vydra, Dodo Košík a napokon aj ja."

 

Ako vyzerali ďalšie sezóny?

F.G.: "Ako som spomínal, už vtedy sme mali dve mužské družstvá - kvázi áčko v českej súťaži a béčko na Slovensku. Keď sa postupne skvalitňovala súťaž na Slovensku, padlo rozhodnutie zlúčiť mužské družstvá a zúčastňovať sa súťaží už iba na Slovensku. Neskôr nastali určité nezhody v klube a z klubu odišli Juro Hvozdík a Šimon Dudík, ktorí si založili vlastný klub - dnes extraligový klub ŠK Hargašova Záhorská Bystrica. Pre zaujímavosť treba spomenúť, že neskôr do tímu prišli Vlado Roziak a Paľo Šilhár, ktorí o pár sezón na to založili ďalší úspešný klub Snipers Bratislava. Lido si šlo ďalej vlastnou cestou. Až do roku 2009 sme mali naše Áčko v extralige, kedy sme žiaľ vypadli. Vtedy prišli roky, kedy sme putovali medzi extraligou a prvou ligou. Treba však spomenúť, že práve v sezóne 2010/2011 sa nám podarilo získať doposiaľ najlepšie umiestnenie - 7. miesto s mužmi a 6. miesto na Majstrovstvách SR s juniormi."

 

Od roku 2012 si predsedom klubu, ako hodnotíš toto obdobie?

F.G.: "Podaril sa nám, myslím si, kus veľmi dobrej roboty. Prvý rok sme dokázali stabilizovať klub a položiť základy pre jeho rozvoj. V ďalších rokoch sme dokázali rozvinúť prácu s mládežou, zvýšiť počet tréningov, zlepšiť podmienky pre družstvá. Kým v roku 2012 sme mali relatívne problém udržať tri mládežnícke družstvá, dnes ich máme sedem, v každej kategórii najmenej jedno, a záujem našťastie neutícha. Rovnako v kategórii mužov sa nám podaril veľký progres kvantitatívny a túto sezónu sa tešíme, že aj kvalitatívny. Za všetko azda hovorí jeden štatistický údaj - sme najväčším klubom na Slovensku s najvyšším počtom aktívnych hráčov. Za to všetko patrí jedno veľké ďakujem ľuďom, ktorí sa o klub starajú. Len oni vedia, čo ich toto hobby stojí a koľko tomu obetujú."

 

Ako vidíš nasledujúce obdobie?

F.G.: "Takým najdôležitejším a zároveň rutinným cieľom bude doviesť túto sezónu do úspešného konca a pripraviť čo najkvalitnejšie podmienky pre ďalšiu sezónu. V marci nás čakajú 2 % z daní, potom dúfam úspešná play-off mužskej extraligy, play-off v ostatných súťažiach a potom už prípravy na ďalšiu sezónu - rozpočty, objednávky hál, prihlášky do súťaží a pod. Ak to mám zhrnúť, tak v najbližšej budúcnosti chceme zachovať stabilné podmienky a opäť ich zlepšiť. Tým to však nekončí. Našou výzvou je profesionalizovať klub, pripravujeme novinky čo sa týka klubovej identity, administratívy a komunikácie, chceme sa zlepšiť na poli sponzoringu. Dnes je len snom, no chceli by sme ten sen priblížiť k realite - vlastný športový stánok. Dnes náš dopyt po halách značne prevyšuje ponuku športových hál v Bratislave, a preto bude skôr či neskôr nevyhnutnosťou riešiť túto otázku."

 

Chceš ešte niečo dodať?

F.G.: "Na záver by som už len chcel popriať všetkým hráčom a fanúšikom pokojné prežitie Vianočných sviatkov v kruhu blízkych a všetko dobré v Novom roku! Lidu k narodeninám prajem veľa spokojných športovcov, vyhratých zápasov a úspešných sezón."

 

Ďakujeme za rozhovor a pripájame sa k prianiu.