Vyjadrenie k strate 9 bodov od "zeleného stola"

19.01.2018 14:56

Každý pozorný fanúšik si všimol, že po poslednom zápase v roku 2017 Lido sídlilo v MEX na 7. priečke s 21 bodmi a pohodlným náskokom pred 8. Prešovom. Pred Vianocami však prišlo rozhodnutie Ligovej komisie SZFB, v ktorom stálo, že nám kontumujú domáce zápasy s Tsunami, Hurikánom, ATU, AS Trenčín a zápas vonku s Prešovom.  V týchto zápasoch sme získali 4 body za víťazstvo s Hurikánom a prehru po nájazdoch s Prešovom. Dôvodom kontumácií bolo príliš veľa hráčov zo súpisky ŠK LIDO Prírodovedec "B" napísaných v zápise o stretnutí v už spomenutých extraligových zápasoch, čo je v rozpore s predpismi. Predpisy povoľujú mať dvoch hráčov v poli a jedného brankára z B družstva, zatiaľ čo Lido malo zapísaných troch hráčov v poli.

V prvom rade sa ospravedlňujeme všetkým priaznivcom a hráčom, že sa toto stalo. Bola to hlavne naša chyba, toho sme si vedomí a mrzí nás to. Florbal je amatérsky šport a takéto veci sa v ňom dejú, hlavne na Slovensku. Hovoríme hlavne, lebo ak by veci fungovali tak ako majú, tak sa niečo takéto nemôže stať, pretože by takýto počet hráčov nešiel nahodiť do Informačného systému SZFB ani raz (nie to ešte päťkrát), rozhodcovia by nás na to pred zápasom upozornili, že to nie je v poriadku a mohli by sme sa tešiť zo získaných bodov. Smolou je aj to, že ide o hráčov, ktorí v tých zápasoch ani nehrali (keď tak pár striedaní), ale iba sedeli na striedačke. Stále však platí, najmä naša chyba a náš problém.

Čo je však v tejto situácií zarážajúce? Ako je možné, že po piatich zápasoch sme to zrazu prestali robiť, keď sme zo strany zväzu neboli upovedomení o tom, že robíme niečo, čo je v rozpore s predpismi?

Na celú situáciu upozornil pre nás neznámy pán, ktorý spracovával štatistiky za účelom vytvorenia nového florbalového webu. Upozornil na to azda všetky kluby a všetkých ľudí na Slovensku okrem nás, čo považujeme za smutné. Stále však asi menej smutné ako to, že sme nedostali ani žiadnu informáciu zo strany zväzu, ktorá by nás na to upozornila. Čo sa vlastne deje a ako k tomu prišlo sme sa dozvedeli najprv od rozhodcu v Košiciach a k objasneniu situácie sme sa krkolomne dostali jedine vďaka dobrým vzťahom s AS Trenčín. Vedeli dokonca o tom aj juniorskí reprezentanti, ktorým sa to oznamovalo na zraze. Veríme, že v budúcnosti ak sa niečo podobné stane (a nie len nám) sa zlepší komunikácia, nakoľko nemyslím si, že nejaký klub na Slovensku by bol tak hlúpy, že by porušoval predpisy vedome, pretože všetci sú si vedomí dôsledkov.

Strata ďalších piatich bodov z tabuľky nejde na naše tričko. Je to skôr zhoda náhod, že sme na to doplatili azda najviac. Po udeľovaní už spomínaných predvianočných pokút od LK SZFB, ktoré boli pre všetky kluby na Slovensku rádovo v tisíckach eur, sa zo súťaže odhlásilo družstvo FBC Skalica. Okrem toho, že to vážnym spôsobom narušila regulárnosť súťaže, to znamenalo aj to, že všetky zápasy, ktoré Skalica odohrala sa anulovali. Liďáci získali v dvoch zápasoch so Skalicou 5 bodov, Hurikán a Prešov hrali s nimi iba jeden zápas, ktorý prehrali čo v konečnom dôsledku znamenalo, že zo 17 bodov sa Lido dostalo na 12, zatiaľ čo Prešov zostal na 15-ich a Hurikán na 13-ich a oba tímy nás vytlačili z pozícii play off.  Pravdou je, že Skalica nesplnila podmienky ohľadom mládežníckych družstiev a povinnosti mať rozhodcov (ako väčšina klubov na Slovensku), avšak správnosť rozhodnutia začať riešiť takéto veci v polovici sezóny po x rokoch nečinnosti je minimálne na zamyslenie.

 

Taký je šport. Liďákom teda nezostáva už nič iné iba biť sa o miesto, o ktoré počas sezóny bojovali a vysporiadať sa s faktom, že 7 zápasov tohto ročníka hrali v podstate zbytočne.

 

Autor: Pavol Veninger