Zo Záhorskej sme si body neodniesli

21.02.2020 13:19

Tsunami Záhorská Bystrica – ŠK Lido Prírodovedec          8:6 (1:1, 3:1, 4:4)

Kanadské body: Slezák 0+4, Günther 2+0 (štatisticky), Bačinský 1+0, Dida 1+0, Ringer 1+0 (reálne 2+0), Vico 1+0

Strely – Tsunami takúto štatistiku neeviduje

Vylúčenia – 3:5 + dve trestné strieľania

 

              Ďalšie extraligové kolo klope na dvere a my prinášame ohliadnutie za tým uplynulým, ktoré sa odohralo pred vyše týždňom proti vicemajstrovi zo Záhorskej Bystrice. Napriek urgenciám zo strany skalných fanúšikov sme sa k tomu dostali až teraz, no veríme, že nám bude odpustené =)

              Odvetný zápas sa uskutočnil počas pracovného týždňa v novučičkej hale v Záhorskej Bystrici, kde je doteraz cítiť novota a treba uznať - takýto športový stánok im môžeme, nie len my, ticho závidieť. Liďáci mali pred sebou náročnú úlohu – jednak otriasť sa po debakli 11:0 z uplynulého kola a jednak obrať druhý tím tabuľky o nejaké body. Na ihrisko nastúpilo 17 nových ľudí a úvodné minúty sa niesli v platonickom tlaku Tsunami, keď Liďákom loptu takmer nepožičali, no do šancí sa vyložene takisto nedostali. Prvé vylúčenie prišlo v 10. minúte na strane Tsunami a v ponúknutej presilovke domáci dlho umne vzdorovali, no pred koncom sa podarilo presadiť Matúšovi Ringerovi, ktorého z rohu našiel pekným passom Slezák. Domáci sa nenechali zaskočiť a už o niečo vyše minútu využil chaos v obrane Šmajda. O 10 sekúnd na to sa dostal Kubovič do brejku, v ktorom ho fauloval kysucký zabijak Peter Škvaridlo a rozhodca nariadil trestné strieľanie. Exekútorom bol faulovaný Kubovič, Dobrovodský prepustil miesto kolegovi Veningerovi a bol to dobrý ťah. Kubovič blafákom do bekhendu na Veningera nevyzrel. Nič dramatické sa v prvej tretine už neudialo. Teda, Jakub Gálet zlomil florbalku.

              V druhej tretine sa iskrilo hneď o začiatku, keď svojim druhým gólom v zápase naklonil misky váh na našu stranu opäť Matúš R. a pripísal si na konto svoj 26. gól v sezóne (teda, tak hovoria statistiky.szfb.sk =D). 17 sekúnd na to bol však nekompromisne vylúčený za zdržovanie hry Peter Škvaridlo. Prvá presilovka Tsunami potvrdila ich dobrú úspešnosť a na 2:2 vyrovnával Machovič. Ubehla niečo viac ako minúta a na Škvaridla si rozhodcovia posvietili opäť – 2 minúty vrážanie. Túto oslabovku však defenzívni draci z Lida zvládli, aj keď Richard Lelák, ktorý nastúpil na prvý extraligový zápas a mal taký kyslíkový dlh voči svojmu telu,  že toľko nedlží ani Grécko štátom EÚ. Na šance bola hra vyrovnaná, no skóre sa menilo až v čase 12:21, kedy kontroverzným gólom z hranice bránkoviska poslal prvý krát v zápase do vedenia svoj tím Martin Kubovič. O tri minúty na to poslal zákerný, riadený, točený projektil fakeový Doborovodský, tiež známy ako Arzén a originál Dobrovodský, tiež známy ako Danny Gutwasser nemal nárok -  4:2. Šancí na zníženie stavu mali Liďáci niekoľko, ale nepresadil sa ani Vico z blízky a neujala sa ani delovka Vnuka z polovice ihriska, ktorá skončila iba na brvne. Mimo gólov v druhej tretine zaujal ešte aj stret nášho Zdena Cháru s lepším účesom s Jakubom Horeckým, po ktorom sa kapitán Tsunami rozbil o Viktora ako Harry Potter, keď zavreli nástupište 9 ¾. Našťastie, Jakub to zobral športovo a nikomu sa nič sa mu nestalo. Okrem toho sa už v druhej tretine nič dramatické neudialo. Teda, Vladimír Bačinský zlomil florbalku.

              Posledná tretina sľubovala zaujímavú zápletku. Zvýšený pressing hostí žal úspech. Na 4:3 znižoval po vybojovanej lopte Roman Gűnther, keď z prečíslenia využil svoje skúsenosti a strelou zo stredu takmer bez „releasu“ prekonal Habu. Chvíľu na to boli domáci vylúčení, obrovskú šancu mal v presilovke Jakub Gálet, keď mu nabil nestarnúci junior Gűnther, no Kubaský, ťažko povedať či na hrane, ale zjavne teda na hrane bránkoviska svojim telom zastavil loptu smerujúcu do opustenej brány. Z protiútoku nestačil náš tatko Roman na rýchlosť Kuboviča a nedovolene ho zastavil, čiže sa hralo 4 na 4. Gól nepadol. Námorníci predsa vyrovnali. Všetku robotu vybavil kapitán Slezák, keď našprintoval desiatky metrov, doslova zožral obrancu Záhorskej Bystrice, posunul loptu na Bačinského a ten sa mohol už len tešiť z gólu. Ako to však proti niektorým súperom býva, pár sekúnd na to sme hrali zase oslabovku, keď sa Viktor Vnuk stretol s podobne urasteným Šteinhübelom a ten ostal ležať na zemi. V presilovke skóroval Kubaský. V čase 11:30 zaplatil daň z neskúsenosti Erik Matlovič, keď zbytočne zahral na zemi a Tsunami presilovku klasicky premenilo – 6:4.  Štyri minúty do konca pridal Kubovič ďalší gól, Leskovský vylúčenie a následne Lido gól na 7:5. Slezákovú strelu dorazil Vico. Mravenečníci skúšali hru bez brankára, no 66 sekúnd pred sirénou rozvlnil sieť Machovič. Posledné slovo v zápase mali Liďáci zásluhou zraneného Mareka Didu. Ten splnil v zápase rovnakú úlohu ako Veninger – vyriešil situáciu trestného strieľania v náš prospech a pripísal si teda gól bez toho, aby odohral jediné striedanie.

 

Potešilo: „bounce back“ po výprasku od ATU, zápas vo výbornej hale, stala sa historická udalosť – Slezák požičal florbalku Gáletovi (on mal 2 florbalky!!!)

Sklamalo: zbytočné vylúčenia, zlomené florbalky, monokel Vnuka (ktorý objavil už pred troma dňami =D ), zápas bez bodu,

 

Florbalové ozveny, Jakub Gálet:

„Tréner, ja nehrám. Nemám hokejku.“

 

              Tri zápasy pred koncom základnej časti je teda boj o prvú štvorku stále otvorený, aj keď účastníkov tohto boja prekvapila kontumácia zápasu AS Trenčín – Florko Košice v prospech Košičanov. Kto vie, ako sa situácia vyvinie. Každopádne, rozhoduje sa hlavne na ihrisku a rozlosovanie zápasov je tak zaujímavé, že to môže ešte dopadnúť akokoľvek. Najbližší zápas odohráme už zajtra poobede proti nevyspytateľnému FBC Grasshoppers Žilina. Ak máte cestu, príďte!

Autor: Pavol Veninger

Foto: Hugo Votruba